Гучний скандал! США не витримали – Орбана послали: тотальна блокада! Угорщина в істериці!

Через бурхливі заяви Орбана прем’єр-міністра Угорщини в бік України та Швеції було прийнято рішення не продавати Будапешту американську зброю.

Джимо Ріш- республіканець у Комітеті з міжнародних відносин Сенату США заблокував продаж американської зброї Угорщині на суму 735 мільйонів доларів.

Про це повідомляє The Washington Post.

Своїми діями сенатор намагається натиснути на Угорщину, яка блокує заявку Швеції на вступ в НАТО.

Ріш хоче змусити Будапешт дати зелене світло розширенню Альянсу напередодні саміту у Вільнюсі.

У своїй заяві для WP сенатор зазначив, що якщо Угорщина хоче отримати пакет озброєння, в який, зокрема входять 24 ракетні системи HIMARS, боєприпаси, технічне обладнання і запчастини, вона повинна схвалити заявку Швеції.

“Вже деякий час я прямо висловлюю угорському уряду своє занепокоєння з приводу його відмови прискорити голосування за вступ Швеції до НАТО. Той факт, що вже червень, а цього досі не зроблено, змусив мене вирішити, що продаж нової американської військової техніки Угорщині буде призупинено”, – сказав він.

Усі значні продажі зброї вимагають схвалення голови та провідних членів комітетів у закордонних справах Сенату та Палати представників, перш ніж Держдепартамент публічно повідомить про продаж.

Представник Держдепу відмовився коментувати це питання, заявивши, що відомство не коментує “незавершені угоди з продажу озброєнь”.

Туреччина та Угорщина є єдиними країнами-членами НАТО, які ще не ратифікували заявку Швеції, що вимагає одностайної ратифікації.

Додамо, що генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг раніше вкотре заявив, що Швеція виконала всі вимоги для вступу до НАТО, й висловив сподівання, що це станеться до саміту у Вільнюсі в липні.