Хлопці, до бою! Термінова команда з США: шквальний наступ ЗСУ – всі плани на стіл, це принесе перемогу!

Стратегія воєнної кампанії України у 2024 році буде наступальною. Вона опиратиметься на те, чого українці вже досягнули на фронті. Зокрема, дії ЗСУ будуть зосереджені навколо здобутків у Чорному морі та у тимчасово окупованому Криму.

Про це натякнув помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн.

Він нагадав про особливий успіх ЗСУ в районі Чорного моря та про дестабілізацію можливостей агресора використати проти України тимчасово анексований Крим.

«Торік в Україні навіть відбулося зростання економіки. Водночас і економісти Кремля є дуже талановитими, адже досі прикривають президента РФ Володимира Путіна та утримують рівень імпорту РФ майже на довоєнному рівні», — додав О’Браєн.

Повномасштабна війна в Україні триває майже два роки. Збройним силам за цей час вдалося звільнити значну частину окупованих територій. Тому війна України з армією окупантів не буде легшою у 2024 році, однак Росії буде стабільно «погано» весь цей період часу.

Такий прогноз дав військовий експерт Олександр Коваленко.

Він наголосив, що також не виключено, що Україна прорветься військами до адміністративного кордону Криму або навіть поверне «в рідні лона» Бєлгород. Коефіцієнт успіху залежить саме від українців, нагадав він.

«Я реаліст й кажу так, як воно є, 2024-й не стане роком нашої перемоги, але… Але він наблизить нас до перемоги! На крок? На стрибок? До адміністративної межи Криму? Бєлгород повернеться в рідні лона? Все залежить від усіх нас! Ті хто в тилу не повинні розслаблятися, бо ті хто нас захищають на лінії боєзіткнення, потребують нашої допомоги та підтримки», — акцентував Коваленко.

Він вважає, що 2024 рік стане новим періодом випробувань нації — будуть виклики моральні, психологічні, фізичні, але врешті, спільними зусиллями Україна здобуде перемогу.

«Іншого нам не дано, бо на нас дивляться з неба ті, хто не можуть святкувати поряд з нами, а ми не маємо жодного права не виправдати їх надій та жертв», — нагадав експерт.

До того ж, контрнаступ ЗСУ у 2024 році буде таким, яким головком Валерій Залужний запланував його на 2023 рік.

Про це заявив експерт у галузі безпеки та радника із політичних питань Ніко Ланге.

Він наголошує, що український воєначальник взагалі не був прихильником реалізації літньої кампанії захисників через відсутність підтримки з повітря. Втім, «виключно з політичних мотивів» він погодився на контрнаступ 2023.

Про «великі плани» України свідчить і список з необхідного ЗСУ озброєння, яке влада вже передала США. Там є Black Hawk і Apache, винищувачі F-16 та F-18, ракетні комплекси великої дальності, танки Abrams, численні безпілотники та боєприпаси.

За словами Ланге, найімовірніше, Сили оборони будуть намагатися перейти до мобільної війни, чого їм так і не вдалося під час літньої кампанії.

«Відправною точкою нових наступальних дій може стати Херсонська область, оскільки Сили оборони зараз утримують плацдарм на лівому березі Дніпра, продовжуючи його розширювати, — вважає Ланге. — Звідти до «слабкого місця росіян», Криму, – всього 60 кілометрів», — наголошує він.

Крім того, Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі впевнений, що найбільш стратегічно важлива частина України — це Крим, а отже найбільше роботи буде покладено там.

“До початку літа Україна вперше зможе задіяти винищувачі F-16 американського виробництва, що, як вона сподівається, покращить її здатність протистояти російській авіації та зміцнить її власну протиповітряну оборону. Найбільш стратегічно важлива частина України, окупована Росією, те, що ми називаємо вирішальною територією, — це Крим. Україна зробить усе можливе, щоб продовжувати чинити тиск на росіян, щоб зробити неприйнятним для них перебування російського військово-морського флоту в Севастополі, а також російських сил на кримських авіабазах та їхніх баз матеріально-технічного постачання в Джанкої”, — наголошує Ходжес.