Хоч би не розкрали: Пентагон надасть ЗСУ сотні мільйонів доларів військової допомоги

Сполучені Штати Америки планують у 2020 році виділити на військові потреби України 250 мільйонів доларів. Ці гроші мають бути витрачені на фінансування української армії, а також на підтримку спецслужб.

У проекті бюджету Пентагону зазначено, що гроші планується виділити в рамках так званої "Європейської ініціативи стримування".

Бюджетний запит на 2020 фінансовий рік включає 250 мільйонів доларів на сприяння та підтримку військ та сил нацбезпеки України, а також на заміну озброєння і оборонних коштів, наданих уряду України з арсеналу Сполучених Штатів,– вказано у документі.

"Сума коштів, яку пропонується виділити для безпекової допомоги Україні, зокрема летальних видів озброєнь, визначена в обсязі 250 млн доларів, що на 100 млн доларів більше, ніж Комітет пропонував надати в поточному бюджетному році", – йдеться в повідомленні. Джерело: 

Зазначається, що 50 млн дол. із зазначеної суми пропонується направити винятково для надання летальної зброї оборонного характеру. 

Законопроект має бути узгоджений з версією, яка буде підготовлена ​​Сенатом, та проголосований обома палатами Конгресу перед подачею.

Додамо, що у грудні 2018 року Держдепартамент США після конфлікту поблизу Керченської протоки прийняв рішення, про виділення Україні додаткової допомоги у розмірі 10 мільйонів доларів. 

Передбачається, що ці гроші будуть витрачені для забезпечення потреб ЗСУ, а також на "подальше нарощування військово-морського потенціалу".

І це ще не все, зовсім недавно президент США Дональд Трамп підписав схвалений Конгресом пакет законів, який суттєво збільшує допомогу Україні  – майже до 700 мільйонів доларів

Більшість цих грошей в Україні скерують на збільшення до 115 мільйонів доларів видатків на військово-технічну підтримку державі за програмою "Міжнародне військове фінансування".

Відзначимо, що із 2014 США надали Україні майже один мільярд доларів допомоги у сфері безпеки.

Про це  повідомила посол США в Україні Марі Йованович.

"Це, звичайно, включає обладнання, і ми часто зосереджуємося на цьому, і я думаю, що ми надаємо багато важливого обладнання, включно з приладами нічного бачення, радарами тощо, які не лише покращують можливості, але також рятують життя українців".

Але, наголошує вона, на думку американських та українських генералів, саме військові навчання, якими забезпечують Україну не лише американці, але й інші союзники НАТО, є "найважливішою інвестицією".