І на ці вибори не пропустили: Симоненко збирається подавати скаргу в ПАРЄ через відмову реєструвати Компартію на виборах в Раду

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко розкритикував рішення ЦВК не реєструвати його політсилу на позачергових виборах до Верховної Ради.  Про це він повідомив в Facebook.

 "Відмова ЦВК зареєструвати список кандидатів в народні депутати від Комуністичної партії України підтверджує, те, про що Компартія заявляла з самого початку: зміна в президентському кріслі олігарха Порошенка на Зеленського не привела і не могла привести до зміни встановленого в результаті збройного перевороту 2014 року контрольованого і  керованого США маріонеткового режиму олігархів, неонацистів і криміналу, а лише "освіжила" його за допомогою легкого політичного макіяжу ", – написав він у мережі.

 Симоненко зазначив, що Компартія в Україні не заборонена, про що знають в Міністерстві юстиції, в реєстрі якого партія зареєстрована.

 "Але саме Мін'юст і особисто міністр Петренко своїми злочинними рішеннями все п'ять років перешкоджають тому, щоб Компартія брала участь у виборах і разом з партіями війни і депутатами-нацистами на чолі зі спікером Парубієм, котрі проголосували за так званий закон про" декомунізації ", роблять все  , щоб позбавити людей можливості віддати свої голоси за тих, хто готовий захищати корінні інтереси трудових класів, а не жменьки олігархів, нацистів і бандитів при владі ", – зазначив він.

 Головний комуніст України додав, що 24 червня починає роботу літня сесія ПАРЄ в якій він, як почесний член цієї організації, братиме участь.  Він має намір проінформувати про ситуацію з правами і свободами людини, що склалася в Україні після президентських виборів, зокрема і про неконституційний недопуск Компартії на позачергові парламентські вибори.

 "Крім того, наші юристи готують звернення до ЄСПЛ з цього питання. Нагадаю, що ЄСПЛ вже відкрив провадження щодо порушення прав громадян на вільне волевиявлення в зв'язку з незаконним недопуском і відмовою в реєстрації кандидата від КПУ на президентських виборах 2019 року", – підсумував Симоненко.

Нагадаємо, що центральна виборча комісія не стала реєструвати Петра Симоненка, бо він був висунутий забороненою Комуністичної партією України і не довів, що живе в країні останні 10 років. 

Комісія встановила, що Симоненка П.М. висунуто партією, статут, найменування та символіка якої не відповідають вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Орім того, ЦВК звернула увагу, що подана Симоненком П.М. анкета кандидата на пост Президента України не містить відомостей про його місце проживання на території України протягом десяти останніх перед днем виборів років.

Враховуючи викладене, Комісія відмовила Симоненку Петру Миколайовичу, висунутому Комуністичною партією України, в реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України.

Міністерство юстиції вже четвертий рік намагається через суди заборонити діяльність Комуністичної партії. У грудні 2015 року Окружний адміністративний суд Києва підтримав позов Мін'юсту, але Київський апеляційний адміністративний суд у вересні 2017 року зупинив провадження у цій справі, вирішивши дочекатися висновків Конституційного суду.

Нагадаємо, лідер КПУ Симоненко намагався перемогти на виборах президента 4 рази. У 1999 році він пройшов у другий тур і отримав 37,8% голосів, програвши Леоніду Кучмі. В інших кампаніях Симоненку вдавалося набрати від 1,5% до 5% голосів.