Ілля Рибчич

Передвиборчі гонки вийшли на фінішну пряму. Однак поки цього не сталося, на черзі для огляду ще один кандидат із 125 округу, член наглядової ради ПАТ "Укргазпромбанк", самовисуванецьІлля Рибчич

"Газовий барон"

У журналістських колах його називають "газовим бароном". Через те, що тривалий час він обіймав виключно керівні посади у газовидобувній сфері.

Зокрема пан Ілля був у витоків заснування найбільшого газовидобувного підприємства України – "Укргазвидобування", три рази поспіль ставав його генеральним директором.

У підсумку віддав цій галузі 44-ри роки свого життя. Однак останні кілька років веде непублічний спосіб життя.

На сьогодні офіційно фігурує як член наглядової ради ПАТ "Укргазпромбанк". Є безпартійним, а до парламенту балотується як самовисуванець.

Офіційна біографія скупа на факти.

Відомо, що свою кар`єру розпочав з посади помічника бурильника, продовжив буровим майстром Євпаторійської нафтогазорозвідувальної експедиції. Згодом працював у Красноградському управлінні бурових робіт ВПО "Укргазпром". Його кар’єра різко пішла вгору у 1986-му році, коли він очолив "Укргазпром". З цього моменту Ілля Рибчич фігурує виключно на керівних посадах.

Зоряний час для нього настав у 1998-му році, коли була створена НАК "Нафтогаз України". І. Рибчич отримав повну свободу дій для організації "модерної системи газовидобутку".

Підприємство постійно інвестувало кошти у розвиток газової промисловості.

Цікаво, що у цей період, Іллі Рибчичу приписують лобіювання розвідувальних робіт на шельфі Чорного моря, де розпочався промисловий видобуток газу.

У 2004-2005 роках І. Рибчич обіймає посаду заступника голови правління НАК "Нафтогаз України". Після Помаранчевої революції знову стає генеральним директором ДК "Укргазвидобування". У 2008-му він втретє очолює компанію.

Нещодавно Рибчич знову почав з’являтися у засобах масової інформації однак як експерт з українсько-російського газового питання. Охоче дає інтерв’ю на тему, як Україні пережити зиму без російського газу.

Та не все в біографії цього кандидата так чисто!

Зокрема, журналісти видання "Оглядач" припускають, що свої статки Ілля Рибчич примножував на різниці між собівартістю видобутку газу і за ціною його реалізації населенню і промисловим підприємствам.

За відомостями видання, І. Рибчич швидко став "своєю" людиною в Секретаріаті Президента В. Ющенка та зумів "перетворити на сімейний бізнес майже весь газовидобуток і реалізацію газу українського походження"!

Видання стверджує, що через два тижні після вступу на посаду керівника "Укргазвидобування", І.Рибчич без проведення тендеру – перевів ДП "Укргазвидобуток" на обслуговування до маловідомого "Укргазпромбанк", акціонерами якого є його донька, зять і він сам.

Крім того, підозрюють, що сім’ї Рибчич, фактично, належить страхова компанія "Укргазпромполіс", в якій у 2005 році були застраховані всі підрозділи ДК "Укргазвидобування".

 

Автор: Кай Кіт

Джерело: Львівський портал, ПолитРада