Історична подія! Ціни на газ – що чекає Україну в опалювальному сезоні? Шмигаль влетів, Вітренко підтримав

Ціна блакитного палива на європейському ринку побила історичні рекорди. Так, в середу, 15 вересня, вона перевищила 900 доларів за тисячу кубометрів. Правда, наступного дня на ринку спостерігалося зниження до 800 доларів. Але водночас вартість газу залишається високою і не виключено нове подорожчання. У цій ситуації світова спільнота вже звинуватила Росію. Та що стосовно цін на газ в Україні?

Відомо, що вартість блакитного палива безпосередньо впливає на комунальні тарифи для населення, особливо на опалення і гарячу воду. Так як сильно вплине стрибок саме спотових цін?

Підкреслимо, що спотова ціна – це ціна, за якою продаються реальний товар, цінні папери або валюта в даний час і в даному місці на умовах негайної поставки.

А Україна значну частину необхідного палива закуповує у Європі, де зараз спостерігається історичний стрибок, що тисне й на український ринок.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що нинішні тарифи будуть діяти до травня наступного року.

За його словами, попри рекордні ціни на газ на європейському ринку його вартість в Україні для звичайних споживачів не зміниться.

“Ціна газу зафіксована річним контрактом НАК “Нафтогаз” на рівні 7,96 грн. Цей контракт діє до 1 травня 2022 року… Ми як уряд і “Нафтогаз” як державна компанія виступаємо гарантами того, що для побутових споживачів України ціна на газ не зміниться і буде залишатися на рівні відповідно до підписаного річного контракту”, — підкреслив він.

Тарифи на теплопостачання і водопостачання, за словами Шмигаля, теж повинні залишитися незмінними до травня 2022 року.

До слова, “Нафтогаз України” перевів клієнтів на річний тарифний план “Фіксований”.

“15 вересня вартість газу за тисячу кубометрів зросла до 945 доларів (до вечора того ж дня, вже після того, як ми отримали коментар, вона досягла 970 доларів за 1000 кубометрів, — ред). Якщо у закупівлі газ дорожчає, то ми чекаємо синхронної тенденції й на території України. Однак критичного зростання цін взимку не відбудеться”, — вважає аналітик компанії “Центр біржових технологій” (ЦБТ) Максим Орищак.

За його словами, прогнози про те, що взимку ціни будуть вище поточних на 40-50%, не зовсім реалістичні, а зростання тарифів може відбутися лише частково. Причина в тому, що український бізнес у багатьох контрактах спирається на європейські ціни.

“Тобто ціна газу на хабі і витрати на його доставку в Україну. Важливо розуміти, що для всього світу ціна газу на біржі не відображає реальної вартості газу для кінцевого споживача, оскільки через біржу проходить тільки частина газу. Інша частина надходить за довгостроковими контрактами” , — підкреслює експерт.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, відповідаючи на питання про причини подорожчання газу, назвав серед головних винуватців Кремль.

“Наше завдання — захистити людей від зміни тарифів у зв’язку з одним із видів гібридної агресії Росії проти Європи, проти України”, — сказав глава уряду.

Приблизно такої ж думки дотримується й очільник НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко, який у підвищенні цін на газ у Європі звинуватив насамперед Москву.

“Підвищення цін, яке ми бачимо на ринку, — наслідок спеціальної кампанії з боку “Газпрому”, що просто обмежує постачання газу до Європи”, — сказав Вітренко.

До слова, не лише Україна висловила звинувачення Кремля – політики одразу з кількох європейських країн також виступили з критикою керівництва Росії та “Газпрому”.