Історичне запрошення Зеленського! Після переговорів – радісна звістка: повідомив особисто. Браво!

Володимир Зеленський написав у своєму Twitter, що провів телефонні переговори з президентом Індонезії, під час яких отримав запрошення взяти участь у саміті G20.

“Провів переговори з президентом Індонезії Джоко Відодо. Подякував за підтримку суверенітету та територіальну цілісність України, зокрема, за чітку позицію в ООН.

Обговорили проблематику продовольчої безпеки. Вдячний за запрошення взяти участь у саміті G20”, – написав Зеленський.

Нагадаємо, G20 – це група найбільших економік світу, метою якої є координація дій із найважливіших питань, що впливають на світову економіку. Саміт «Групи 20» планується в провінції в листопаді 2022 року. Його проводитиме Індонезія, яка наразі головує в G20.

На початку квітня міністр фінансів США Джанет Єллен офіційно заявила, що Росія має бути виключена з клубу 20-ти найбільших економік світу G20. Крім того, вона наголосила на тому, що Сполучені Штати бойкотуватимуть «низку зустрічей» у форматі G20, якщо на них з’являться російські представники.

У своєму виступі перед законодавцями, Єллен сказала, що вторгнення Росії в Україну та вбивства цивільних у Бучі «є неприйнятним порушенням глобального світопорядку, заснованого на правилах, і обернеться величезними економічними наслідками».

За її словами, адміністрація Джо Байдена прагне звести до мінімуму активну участь Росії у великих міжнародних організаціях. Попри це, вона визнала, що Москву навряд чи вдасться виключити з Міжнародного валютного фонду через відповідні правила.

«Президент Байден дав зрозуміти, і я, звичайно, згодна з ним, що Росія не може, як ні в чому не бувало, бути присутньою в будь-якій з [глобальних] фінансових установ. Він сказав, що Росія має бути виключена з G20, і я ясно дала зрозуміти нашим колегам в Індонезії, що ми не братимемо участі у низці зустрічей, якщо росіяни там з’являться», – сказала Джанет Єллен.

І дійсно, про виключення Росії у США говорили ще в кінці березня. Так, радник президента США з безпеки Джейк Салліван повідомив про те, що наразі він вивчає і обговорює зі своїми партнерами та союзниками питання про можливе виключення Росії з міжнародних інституцій, зокрема «Групи 20»,

На думку Саллівана, Росія більше не може брати участь у міжнародних інститутах і в міжнародному співтоваристві як завжди.

«Але що стосується конкретних установ і конкретних рішень, ми хотіли б проконсультуватися з нашими союзниками, проконсультуватися з нашими партнерами в цих установах, перш ніж робити будь-які подальші заяви», – сказав радник Джо Байдена.

У свою чергу, в Кремлі не вважають виключення із “Групи 20” чимось неприпустимим. Російські представники переконані, що “нічого страшного не станеться”.

«Формат G20 – важливий, але за нинішніх умов, коли більша його частина перебуває з нами в стані економічної війни, нічого смертельного не станеться, якщо ми залишимо формат», – цитують російські ЗМІ заяву речника президента Росії Дмитра Пєскова.

Він також звинуватив США у проведенні політики, спрямованої на «ізоляцію Росії».

Крім того додамо, що Генеральна асамблея ООН 7 квітня виключила росію з Ради з прав людини. Це відбулось на тлі оприлюднення доказів звірств, які російські військові вчиняють в Україні.

Для ухвалення рішення була необхідна підтримка щонайменше двох третин із тих країн Генеральної Асамблеї ООН, які взяли участь у голосуванні. Країни, які утрималися, не враховуються. Так, за результатами голосування, свої голоси за виключення рф віддали 93 країни, проти проголосували 24.

У проєкті резолюції, за який проголосували, висловлюється «серйозне занепокоєння через тривалу кризу прав людини та гуманітарну кризу в Україні» через дії рф.

До слова, Росія раніше пригрозила, що голосування за або утримання буде розглядатися як «недружній жест» із наслідками для двосторонніх зв’язків.