Кличко, агов! 10 РОКІВ ЗА ГРАТАМИ? КМВА накрили — ДБР влетіло: жалюгідна схема! Всіх до відповідальності!

Печерський районний суд Києва прийняв рішення про відсторонення від посади керівника апарату Київської міської військової адміністрації. Минулого тижня цього посадовця викрито в сприянні столичним депутатам в ухиленні від військової служби.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Згідно з матеріалами слідства, цей посадовець активно сприяв у влаштуванні фальшивого відрядження для трьох міських депутатів та одного з їхніх помічників. Крім того, незаконне перебування у КМВА було полегшено завдяки діям командира однієї з військових частин тероборони, де ці особи мали служити за мобілізацією.

«Фігуранти впродовж майже року не з’являлись на військову службу, проте отримували грошове забезпечення із частини», – зазначили у ДБР.

У серпні цього року всім чотирьом особам було оголошено підозру у відхиленні від виконання обов’язків військової служби, що було здійснене групою осіб за попередньою змовою (частина 4 статті 409, частина 2 статті 28 Кримінального кодексу України).

22 грудня Державне бюро розслідувань повідомило про підозру за тими ж статтями високопосадовцю Київської міської військової адміністрації, який сприяв оформленню фальшивого відрядження.

Санкція зазначених статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Цього посадовця відсторонено від посади до 1 лютого 2024 року.

Нещодавно на території Київщини та Полтавщини розкрили схему вивезення військовозобов’язаних за кордон. Осіб, які стали фігурантами цієї справи, підозрюють у тому, що вони надавали чоловікам можливість виїхати до країн Євросоюзу за допомогою підроблених документів за суми до 10 тисяч доларів.

Зокрема, на Київщині Служба безпеки України у кінці серпня викрила двох начальників відділень військкомату та керівницю військово-лікарської комісії.

«У ході розслідування встановлено причетність до організації схеми також колишнього керівника місцевого військкомату та його сина, а також ще двох їхніх спільників. Зловмисники пропонували своїм клієнтам уникнути призову та виїхати за кордон на підставі фіктивних довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я», – йдеться в повідомленні.