Коаліція у Раді погодилася на вступ до НАТО і дерегуляцію економіки

Прес-служба української партії «Блок Петра Порошенка» оприлюднила проект коаліційної угоди, яка повинна стати основою для майбутнього уряду країни. Серед іншого документ передбачає скасування позаблокового статусу України.

В робочому варіанті угоди передбачені реформи в різних областях: зміна виборчого законодавства, перебудова енергетичного сектора, транспортної системи і сільського господарства. Одна з глав угоди передбачає реформу системи національної безпеки і оборони.

Так, пропонується внести зміни до Військової доктрини України і визнати певні держави (або групу держав) імовірним противником. Крім цього, документ передбачає внесення змін в документ «Про основи національної безпеки». Йдеться про перегляд позаблокового статусу України, а також курс на євроатлантичну інтеграцію і членство в НАТО.

Поступовий перехід армії на стандарти НАТО передбачений до 2019 року, тоді як переклад Генштабу на стандарти Північноатлантичного альянсу розрахований вже на 2-й квартал 2015 року.

Норма про інтеграцію України в євроатлантичний простір безпеки містилася в документі «Про засади зовнішньої і внутрішньої політики» до 2010 року, нагадує РБК. Після приходу до влади Віктора Януковича цей пункт був викреслений, а взамін президент підписав ухвалений Верховною радою закон про відмову України від участі у військово-політичних союзах.

Крім цього, згідно з коаліційною угодою, Україна планує проводити державну політику, спрямовану на повернення Криму. Передбачено також відновлення влади на всій території Донецької та Луганської областей, планується всебічне протидія проросійських бойовиків. Автори концепції припускають подавати позови проти Росії в міжнародні судові інстанції.

Члени майбутньої коаліції у Верховній Раді також пропонують закріпити в угоді положення про новий військово-адміністративний поділ країни і переглянути розташування місць постійної дислокації частин Збройних Сил України.

«Затвердження нового військово-адміністративного поділу України, відновлення військової інфраструктури, перегляд розташування місць постійної дислокації з'єднань і частин Збройних сил (затвердження нового Плану дислокації Збройних Сил), зокрема, з метою постійного військової присутності на Сході держави», – йдеться в тексті робочого варіанта коаліційної угоди.

Разом з тим запропоновано формувати на базі військових містечок системи автономних військових баз з необхідною інфраструктурою. Згідно з проектом документа, оптимізація розвідки ЗСУ передбачає на рівні оперативного командування – формування комплектів оперативно-агентурної розвідки, мобільного радіоелектронної розвідки. Планується створити і Українську військову організацію як базу для формування сил територіальної оборони; сформувати нову систему МВС; створити національну, в тому числі військову, поліцію.

У тому, що стосується екноміческіх реформ, учасники майбутньої коаліції пропонують скоротити кількість податків до дев'яти. У переліку податків: на прибуток, на додану вартість, з доходів фізосіб, акцизний збір, рентний платіж, податок на нерухомість (у тому числі земельні ділянки), екологічний податок, єдиний податок (у тому числі фіксований сільськогосподарський податок), мито.

В розділі, що стосується регуляторної політики, для створення сприятливого інвестиційного середовища пропонується скоротити чило документів дозвільного характеру, дозвільно-погоджувальних процедур, перелік видів господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню, а також перелік продукції, яка підлягає сертифікації.

Разом з тим прописана необхідність забезпечити умови для розвитку телекомунікаційних мереж 4-го і 5-го поколінь, для створення та імплементації дорожньої карти впровадження загальнодержавного широкосмугового доступу до Мережі, повідомляє «Росбалт».

Реформа трудових взаємовідносин передбачає прийняття Трудового кодексу, також в документі присутні антикорупційні пропозиції. Автори проекту прописали і пункти, що стосуються забезпечення прозорості в діяльності Антимонопольного комітету України, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Блок Петра Порошенка» та партії «Самопоміч», «Батьківщина», «Народний фронт» і Радикальна партія працюють над документом вже два тижні. Позачергові вибори до Верховної Ради України відбулися 26 жовтня. Перемогли на них партії готуються створити правлячу коаліцію і після цього сформувати уряд. Запропоновані політичними союзниками власні варіанти коаліційної угоди не були схвалені. Останню версію партії підготували спільно.

 

Джерело: РУфабула