КОМАНДУВАННЯ БУЛО ТАМ? Борт рухнув: катастрофа в небі-розгромище авіації, на друзки просто в повітрі

За менше ніж два тижні з 17 лютого 2024 року українські військові зафіксували збиття 13 російських літаків, включаючи модель А-50. Згідно з інформацією, опублікованою у The Telegraph, одним із успішних методів, яким користувалися українські військові, був «хитрий прийом». Ймовірно, скоро ми зможемо приземляти і борти разом з крутими в РФ шишками.  Навіть на борту літака Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області Росії, мали перебувати російські високопосадовці.

Зазначається, що протягом двох років повномасштабної війни Росія в середньому втрачала чотири літаки на місяць. Проте в лютому 2024 року цей показник зріс щонайменше втричі, що пояснюється збільшенням активності російської авіації.

Ключовим збиттям у лютому виявилось знищення рідкісного російського літака А-50 над Азовським морем 23 лютого. Ця подія сталася за 120 миль (трохи більше 190 км) від лінії фронту. Це дійсно значна відстань для системи Патріот.

Єдиною ракетною системою, до якої має доступ Україна і яка має такий дальність, є стара система С-200, яка запускає громіздку восьмитонну ракету. Зазначається, що українські війська припинили експлуатацію своїх С-200 ще в 2013 році, але минулого року деякі з них були відновлені як ударні ракети класу «земля-земля».

Видання нагадує, що ще в лютому 2023 року адміністрація Джо Байдена оголосила про пакет військової допомоги, який включав такий інтригуючий пункт, як «обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України».

Багато аналітиків сприймають це словосполучення як відсилку до Інтегрованої системи бойового командування армії США (Integrated Battle Command System), створеної Northrop Grumman.