Краще сядьте! Крим здають – вийшли всі: ВОНИ вже в Новоросійську! ЗСУ беруть півострів?

Начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України капітан 1-го рангу Наталя Гуменюк зазначила, що відбувається переорієнтація ворожого логістичного центру з Криму до Новоросійська

“У Севастопольських бухтах ускладнена логістика ворога. Вони вже мають нестачу пального та проблеми з постачанням боєприпасів. Тому ворожі кораблі та ракетоносії заходять у російські порти, у напрямку Новоросійська. Але все одно продовжується маневрування великих десантних кораблів противника з заходом у бухти Севастополя, а потім йдуть у бухти Новоросійська. Відбувається переорієнтація логістичного центру з тяжінням до Новоросійська”, – підкреслила Гуменюк в ефірі телеканалу “Еспресо”.

Начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України також додала, що на чергуванні у Чорному морі перебуває 10 кораблів, з них 1 ракетоносій.

“Корабельне угруповання ворога розосереджено в 100 морських милях від контрольованого Україною берега. Зараз у Чорному морі перебуває 10 кораблів, серед яких 1 ракетоносій. Росіяни час від часу змінюють кількість ракетоносіїв. Потрібно ретельно слідкувати за цією інформацією, тому що від цього залежить потужність можливої ракетної атаки”, – зауважила Гуменюк.

До слова, нинішні події в Криму свідчать про те, що агресор не може забезпечити безпеку людей та території, звідки вчиняє свій напад Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, експерт-міжнародник Ігор Соловей пояснює:

“Крим для Росії – плацдарм для нападу. Кремль перетворив за ці роки півострів із курорту на військову базу, з якої здійснюють удари і по Україні, і звідки здійснюється контроль громадянської діяльності у Чорноморському регіоні”. Тому, наголошує експерт, нинішні події в Криму – удари по військових об’єктах тощо – свідчать про те, що агресор не може забезпечити безпеку людей та території, звідки вчиняє свій напад. “Війна постійно повертається туди, звідки починається”, – констатує Ігор Соловей.

Без деокупації Криму жодного нормального розвитку України, жодного справедливого миру, жодного закінчення війни не буде.

 Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук нагадує, що українська влада неодноразово наголошувала на важливості деокупації Криму в контексті власне звільнення України.

“Про це неодноразово говорив президент Зеленський, наголошуючи, що ми маємо намір деокупувати ВСЮ територію нашої країни. Тому все, що відбувається зараз у тому ж Криму, слід розглядати саме в цьому ракурсі, – пояснює політолог. – Україна продовжує готуватися до звільнення ВСІХ своїх територій, до контрнаступу. І операції у Криму – частина загальної стратегії”.

Щодо позиції західних політиків, там, справді, є різні заяви, зокрема взаємовиключні, зазначає Петро Олещук.

“Але, – наголошує він, – важливо розуміти, що без деокупації Криму жодного нормального розвитку України, жодного справедливого миру, жодного закінчення війни не буде. І це очевидно для всіх, хто розуміє суть того, що відбувається. Тому я думаю, що наша дипломатія продовжить відповідну роботу, розплющуючи очі тим партнерам, які наполегливо їх не хочуть розкрити. Як би там не було, все залежатиме виключно від ситуації на фронті. Саме вона буде визначальною для подальшого розвитку подій, у тому числі переговорів, які відбудуться – рано чи пізно”.