Краще сядьте! Поки ми спали – Кулеба довів до сліз: радісна звістка! Шалений борт на фронт, деталі!

Україна продовжує вести перемовини з партнерами стосовно передачі бойових літаків. Водночас міністр закордонних справ упевнений, що союзники у недалекому майбутньому ухвалять позитивне рішення щодо цього. Підтвердження цьому – виступ президента Зеленського в парламенті Великої Британії.

Вдруге від початку широкомасштабної війни глава нашої держави Володимир Зеленський виїхав за межі Україна, зокрема, відвідав Лондон, де виступив в головному законодавчому органі Британії. Очільник МЗС Дмитро Кулеба заакцентував на тому, що під час своєї промови президент подякував партнерам за надання нам літаків, хоча такого рішення Захід ще не ухвалив. Про це інформує 24 Канал з посиланням на національний телемарафон.

За словами Кулеби, коли Зеленський заздалегідь дякував за літаки в Британському парламенті, він опирався на певний обсяг відомої йому інформації.

Я не маю сумнівів, що це рішення (рішення надати Україні літаки) буде ухвалене. Тому президент подякував заздалегідь. Ні в Лондоні, ні в Парижі, ні в Брюсселі я не бачу якихось критичних контраргументів проти того, щоб у певний момент Україна отримала бойові літаки,

– наголосив глава МЗС.

Окрім того, він зазначив, що багато роботи треба ще проробити. Ймовірно, йдеться про дипломатичну роботу та переговорний процес щодо цього питання.

Зверніть увагу! Кулеба згадав про Лондон, Париж та Брюссель, адже це столиці тих трьох європейський держав, які під час свого другого візиту за кордон від 24 лютого відвідував Володимир Зеленський. Зауважимо також, що це відрядження президента тривало два дні – 8 та 9 лютого. 

Також поставало питання надання винищувачів Україні від Польщі.

Нагадаємо, що за словами Анджея Дуди, відправлення винищувачів в Україну створить “серйозну проблему” для самої Польщі. Якщо у польських ВПС буде менш як 50 літаків, “цього буде недостатньо, і буде потрібно більше”, –  пише BBC.

Очільник країни пояснив, що бойові літаки F-16 вимагають дуже серйозного обслуговування, тому “недостатньо просто відправити кілька літаків F-16 для України”.

Польща є членом НАТО і тому будь-яке рішення про постачання винищувачів, як пояснив президент, має бути спільним, а не рішенням однієї країни.

Нагадаємо, що у Польщі неодноразово заявляли про готовність передати Україні винищувачі. Зокрема, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що питання буде погоджуватися з країнами НАТО, тобто Польща готова діяти в повній координації.

Також зазначимо, що питання постачання винищувачів в Україну – гостро на порядку денному. Вадим Пристайко зауважив: він не розчарований тим, що відбувається зараз, – зазначили у ВВС.

Пристайко – посол України у Великій Британії – відповів на запитання, чи розчаровують його такі заяви.

Ні, поживем – побачимо,

– заявив Пристайко.

Він наголосив, що такі заяви, лунали, зокрема, перед схваленням передання Україні танків. Посол наголосив: такі заяви, як-от слова Дуди, роблять, аби зберегти єдність.

У світі триває дискусія щодо передання України винищувачів. Володимир Зеленський, дякуючи захисникам українського неба, які блискуче відпрацювали під час чергової масованої ракетної атаки з боку Росії, пообіцяв їм нові та ефективні крила.

“Я дякую вам, Повітряні сили! І ми зробимо все, щоб у вас були сучасні та ефективні крила”,

– заявив Зеленський.

Також нагадаємо,що Україні для боротьби з окупантами необхідне сучасне озброєння, зокрема, й літаки. Про це вчергове говорив й Володимир Зеленський 8 лютого перед обома палатами парламенту Великої Британії.

Тож, як повідомили у ЗМІ, Україна подала запит до Нідерландів на постачання винищувачів F-16. Це також підтвердила міністерка оборони держави Карін Гільдур Оллонґрен.

Міністерка оборони не виключає, що в довгостроковій перспективі Україна таки буде однією з країн, де використовуватимуться F-16. Зокрема й тому, що наша держава “більше не зможе купувати російські винищувачі, що вони робили раніше”.

Однак, за словами Оллонґрен, запит України хоч і зрозумілий, але виконати його нелегко. Перш за все, державі необхідно обговорити наявність винищувачів з американцями та іншими союзниками.