Краще сядьте! Термінова новина – кульмінація на Донбасі: ЗСУ пішли вперед! Відбивають все!

Як заявив 24 Каналу  військовий експерт Юрій Федоров, окупанти зосередили живу силу та техніку на трьох напрямках та продовжують зазнавати втрати, штурмуючи Бахмут. За день російські окупанти безповоротно втрачають орієнтовно 1000 осіб.

Експерт додав, що незабаром ми зможемо побачити кульмінацію наступу росіян, після чого вони не зможуть продовжувати активні бойові дії.

Федоров заявив, що станом на сьогодні російські окупанти підготували три ударні кулаки – біля Авдіївки, Бахмуту та Кремінної, не полишаючи спроб просунутись на цих ділянках.

“Можна побачити на ресурсі DeepState, як за останні дні та тижні змінювалась лінія фронту, і чи взагалі мінялась. Серйозних просувань немає, а зусилля прикладаються дуже значні”, – заявив військовий експерт.

За його словами, весняне бездоріжжя серйозно вплинуло на хід бойових дій, адже військова техніка у більшості випадків пересувається лише дорогами з твердим покриттям.

Юрій Федоров підтримує думку експертів Інституту вивчення війни, які кажуть, що наближається кульмінація російського наступу. За його словами, коли це станеться, то росіянам доведеться знизити темп бойових дій, адже їм просто не вистачить особового складу й техніки. За даними розвідок країн Заходу, щодня Росія втрачає близько 1000 осіб.

Це фактично півтори батальйонно-тактичні групи – колосальні втрати. Підготовлених БТГр не так багато, щоб замінювати загиблих. Жива сила є, але вона не підготовлена. Для підготовки піхоти, яка здатна вести штурмові дії, потрібно тижні, місяці, яких у Росії немає,– каже військовий експерт.

Колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко поділився такою думкою:

“Україна просто має перехопити ініціативу. В нас немає іншого виходу. Я належу до оптимістів, які вірять у нашу повну перемогу, зі звільненням усіх своїх територій. У те, що потім будуть спільні з цивілізованим світом зусилля щодо демілітаризації та денацифікації РФ. Без такого процесу внутрішнього очищення – це буде нарив, який періодично прориватиме. А тому треба такий нарив чистити. Треба створювати умови, коли це робитимуть самі росіяни. Тут не обійтися без покаяння. Без того, що проходили німці після Другої світової”.

А далі, зазначає експерт, треба підтримувати демократичні процеси в РФ, щоби гарантувати неповернення до імперських амбіцій, до реваншизму.

“Тепер від оптимізму я перейшов би до реалізму. У нас дуже емоційно обговорюються події в Бахмуті, Авдіївці, взагалі на фронті, багато говориться про майбутній контрнаступ. Так от, я впевнений, що за всього оптимізму та позитивного настрою, ми не маємо права недооцінювати ворога, – акцентує Андрій Сенченко. – Росія – ворог в’язкий, складний, ресурсно потужний (у сенсі кількості населення, яка ще й звикло до поневірянь). І вважати, що ми підемо у контрнаступ – і противник посиплеться, як картковий будиночок, вкрай небезпечно.

Так, ми маємо підстави вважати, що зможемо переламати ситуацію, інтенсивно рухатися вперед. Але, наголошую, у нас дуже спритний і сильний ворог. Незважаючи на людські жертви, готовий воювати навіть тим сміттям, яке давно варто було б утилізувати. А цього сміття (іржавого, вибухонебезпечного, але все ще частково придатного для бойових дій) у російських та білоруських арсеналах – сотні та сотні тисяч тонн. Резюмуючи: розділяючи оптимістичний прогноз про наш майбутній контрнаступ, важливо не недооцінювати свого ворога”.