Криму приготуватися! ЗСУ ідуть на прорив: масштабна операція — Залужний іде ва-банк. Повне звільнення?!

Повернення Криму залишається головною метою для України в ході відбиття повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Про це напередодні заявив колишній командувач армією США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес. Полковник запасу ЗСУ, військовий експерт, льотчик-інструктор Роман Світан у щоденному військовому зведенні наголосив, що Ходжес – досвідчений військовий, і він розуміє всі військові небезпеки того, що Крим буде під російською окупацією. На окупований півострів усе частіше приходить «бавовна», після однієї з таких у Криму зникло світло.

Напередодні Бен Ходжес розкритикував прихильників територіальних поступок України в обмін на мир з Росією.

“Я здивований тим, скільки людей легковажно говорять: “Нехай вони отримають Крим заради миру”. По-перше, наскільки ж ви неосвічені, якщо думаєте, що це насправді їх задовольнить або що Росія дотримуватиметься будь-якої угоди чи не буде переривати судноплавство чи робити інші дії, щоб завдати шкоди економіці України”, — аргументував генерал.

Світан у свою чергу зазначив, що Крим треба повністю зачищати не лише від росіян, а й від усіх військових баз, які лишились там у спадок від СРСР. Саме вони й притягують туди росіян, а не перспективи 2 – 3 місяці покупатися у морі. Росіяни хочуть контролювати Чорне море та південно-східний фланг НАТО, зокрема, Туреччину.

За його словами, українцям не вдасться відновити свою економіку без деокупації півострова, оскільки росіяни будуть заважати суднам, які прямують до Одеси, Херсона чи Миколаєва.

“Два інші головні морські порти — Бердянськ і Маріуполь — навіть після їх звільнення будуть марними, тому що Росія продовжуватиме перекривати Азовське море від Криму”, — навів слова Бена Ходжеса Світан.

Також Світан підкреслив, шо окупований Росією Крим – це «ніж у спині» України. Вихід російських військ звідти розвалив усю оборону ЗСУ на Донбасі, яку вибудовували 8 років. Бен Ходжес – військовий, він розуміє, що Крим треба тільки зачищати, а не використовувати його для дипломатії.

Він нагадав, що нещодавно секретар РНБО Олексій Данілов показав відео запуску української крилатої ракети, яка здатна летіти на 700 кілометрів.

«Ракетна програма Президента України в дії. Випробування успішні, застосування ефективне. «Ждёт Севастополь, ждёт Камчатка, ждёт Кронштадт…»» – прокоментував тоді Данілов.

Світан дав свою оцінку українській зброї.

«На відео не показана пускова установка й через темряву не видно самої ракети. Судячи по звуку, найімовірніше, працював твердопаливний двигун. Він може бути як основним так і розгінним: на відео не показаний момент від’єднання двигуна від ракети. Через специфіку пуску стає зрозуміло, що ракета найімовірніше є крилатою» — поділився інсайдом Світан.

Полковник запасу ЗСУ зауважив, що ракета – це немов маленький літак. Вона летить на авіаційному гасі. Залежно від того, скільки палива може вмістити її бак, вона може летіти й на тисячі кілометрів.

«Для наземних пусків використовується тверде паливо. По факту порох надає ракеті розгону. Літаки використовують як пусковий майданчик для ракет, бо літак уже на певній висоті на певній швидкості надає ракеті розгону».

У висновку військовий експерт зазначив, що війна може завершитися післязавтра, якщо Путін прокинеться, забуде як дихати та помре. Однак у кожного бойового конфлікту є етапи. Якби ми весною отримали літаки та далекобійні ракети, то можна було б говорити про можливість завершення війни цього року.

Тож, треба налаштовуватись на ще як мінімум рік активних бойових дій. Однак навіть після того, як ЗСУ виженуть росіян з усієї території України, доведеться брати участь у прикордонних конфліктах. Нашим військам треба буде тримати 150 кілометрів прикордонної російської території демілітаризованою, а це може тривати десятки років підсумував Світан.