Кулеба закликає до допомоги союзників! Битва між Україною та рф нагадує Другу світову війну. Потрібно більше зброї!

Битва між Україною та російським агресором за Донбас буде схожа на Другу світову війну, сказав  міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на  пресконференції після участі у зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі в четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Мені шкода це говорити, але це правда: битва за Донбас нагадає вам Другу світову війну, з великими операціями, маневрами, участю тисяч танків, броньованих машин, літаків, артилерії. Це не буде локальна операція, виходячи з того, що ми бачимо з підготовки Росії до цього. Росія має свій план, ми маємо наш, і результат цієї битви буде вирішено на полі бою, – сказав Кулеба.

Міністр підкреслив, що зараз дуже важливо, щоб союзники не говорили Україні, що вони все ще роздумують і їм необхідно дотриматися всіх процедур, що багато проблем мають бути вирішені перед тим, як вони ухвалять рішення.

Або ви допоможете нам зараз, і я говорю про дні, а не тижні, або ваша допомога прийде надто пізно. Багато людей помруть, багато мирних жителів втратять будинки, багато сіл будуть зруйновані саме тому, що ця допомога прийшла надто пізно, – резюмував Кулеба.

Зазначимо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс погодився і надалі посилювати підтримку України у війні з росією та надаватиме широкий спектр різної зброї.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба пояснив, що НАТО слугує лише координаційним майданчиком для перемовин, але сам Альянс від себе зброю не постачає. Це роблять країни-члени НАТО — ті, які хочуть і готові це робити.

Він також зазначив, що Україні постійно доводиться «пробивати стіни» для отримання допомоги. Спочатку не хотіли взагалі давати зброю, потім не хотіли давати важку зброю, потім — наступальну, тепер же питання лише в часі передачі озброєння, тому що для її підготовки потрібен час.

У перший тиждень війни я спитав одного главу МЗС чи його країна зможе надати нам деяке передове сучасне озброєння. Він сказав: «Дмитро, це складно, тому що операторам треба навчатися щонайменш 2 місяці». Якби він погодився на самому початку надати Україні цю зброю, наші військові вже закінчували би це навчання. Ось у цьому проблема з партнерами, — розповів він.