Лівий берег НАШ? Все як в Херсоні: ЗСУ вже там – відразу 6 міст. Жест доброї волі?!

З’явилися нові свідчення того, що ЗСУ подолали Дніпро та закріпилися на його лівому березі.

Деякі експерти навіть говорять про створення Силами оборони плацдарму для подальшого контрнаступу. Вже в шести населених пунктах Херсонської області почалися нервові рухи російських окупантів з цього приводу.

Інформацію про те, що ЗСУ прорвалися до Дач у районі Антонівського мосту вже підтверджують Z-канали. Існують перші кадри активності Сил оборони України на цій ділянці фронту.

Росіяни, ймовірно, втратили контроль над прибережною територією і відійшли на другу лінію оборони. Особливо тривожно через події, що відбуваються, стало російському контингенту в Олешках.

“На нервах” також росіяни у Піщанівці, Підлісному, Кардашинці, Голій Пристані, а також Старій Збур’ївці, близькі до Дніпра. Зазначимо, що військове командування України закликало громадськість до тиші щодо операції в Херсонській області, оскільки ситуація там поки що вкрай нестабільна.

Про те, що Збройні сили України зайшли на лівий берег Херсонщини стало відомо нещодавно — українських військових там угледіли аналітики американського інституту вивчення війни. 

У своєму звіті вони спираються на геолокаційні кадри, опубліковані 22 квітні російським військовим блогером. На основі цієї інформації аналітики зазначають, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешків. 

Як розцінювати цю інформацію, розповів військовий експерт Олександр Мусієнко. 

“До цієї інформації потрібно ставитися таким чином, що на сьогоднішній день багато хто мав (навіть наш ворог) уявлення і сподівався на те, що будуть якісь наступальні дії по якомусь одному основному напрямку і вони готові. Вони викопали навіть один окоп 70 км завдовжки в Запорізькій області. Це взагалі феноменально, такого в історії воєн не було. Тобто ворог очікує і готується до нашого контрнаступу. Це особливо на Півдні, вони там готують оборонні рубежі. Але, звичайно, по-перше, ніхто не скасовував ефекту раптовості. По-друге, хто сказав, що це повинно бути дуже стрімко, швидко і тільки в одному місці. Це може бути низка заходів. Третє, я можу вам сказати, що зараз є перспективи в тому, як російські війська передислоковуються”, – розповів Олександр Мусієнко. 

За його словами, кілька тижнів тому була інформація, що російські війська вийшли з Нової Каховки, але вона не підтвердилась. Це все комплекс заходів, тому що російські війська передислоковуються, постійно змінюють місця розташування. 

“Зараз це помітно, наші сили теж це моніторять. Тут два аспекти. Перший, що, звичайно, з одного боку, це відкриває перспективи скористатися моментом, з іншого, є розуміння, що може бути пастка. Ворог може заманювати у ті точки, де він вважає, що йому буде легше оборонятися. Ну, і вони створюють ілюзію того, що збираються відійти, тому ніхто не поспішив, ніхто туди стрімголов не побіг, почекали моменту, я думаю, тоді скористалися ситуацією, відсунули ворожі позиції. Дійсно, вочевидь вони не змогли артилерійським вогнем все це прикрити і вийшло, що наші сили зайшли.

Я на сьогоднішній день бачу низку аспектів, які говорять про те, що ми можемо використати момент такий, що зараз російські війська переходять в оборону та наступають на Сході, але у нас все одно є шанси їх підловити і на Півдні, і навіть ударити по території Росії”, – наголосив військовий експерт.

Відомо, що українські захисники працюють по окупантах на Лівобережжі щодня. Однак важливо зберігати інформаційну тишу і дочекатися офіційних підтверджень щодо будь-якої інформації.

В останні дні інтенсивність російських обстрілів на Херсонщині зросла. Також окупанти вимагають від мешканців нової Каховки виселятися з будинків.