Лукашенко, ти ж давав слово! Зеленський побілів: дзвінок в Мінськ, ТАМ ЦІЛІ КОЛОНИ — нове вторгнення!?

Армія Білорусі піддається сильному тиску Російської армії та готується до можливої війни. Білоруські військові, за словами Олександра Азарова, засновника ініціативи BYPOL, створеної колишніми білоруськими силовиками, які виступають проти режиму Лукашенка, піддаються впливу Російської Федерації та втрачають свою національну ідентичність, перетворюючись на «зомбі» проросійського світу.

Олександр Азаров повідомив, що за наказом Лукашенка війська Білорусі модернізували озброєння, отримане від Росії. Він також зазначив, що білоруських військових спрямовують на кордон з Україною та прагнуть змінити їхню ідентичність на сприйняття проросійських поглядів.

«Сили спеціальних операцій від початку війни перебували на кордоні з Україною, а зараз, за нашою інформацією, вони вже звідти зняті та повернулися на місця дислокацій. На кордоні переважно відбуваються розвідувальні заходи та дії, туди скеровуються підрозділи РЕБ, встановлюються локатори для проведення розвідки. Постійно виїжджають групи, які контролюються білоруськими прикордонниками. Але реально армія вже в принципі підготовлена до вторгнення в Україну», — наголосив Олександр Азаров.

Варто відзначити, що сили спеціальних операцій, за його словами, були розташовані на кордоні з Україною, але згідно з інформацією від BYPOL, вони тепер повернулися на місця дислокації. Азаров також стверджує, що армія Білорусі вже практично готова до можливого вторгнення в Україну.

Зазначено, що білоруські військові не виявляють бажання приймати участь у безпосередніх воєнних діях на території України, оскільки розуміють, що це може призвести до катастрофічних наслідків.

Національний депутат Богдан Яременко висловив свої думки стосовно Александра Лукашенка та Володимира Путіна, зауваживши, що обидва лідера ведуть свою політику, переважно зорієнтовану на продовження власного політичного життя, незалежно від наслідків для своїх країн.

«З точки зору продовження свого політичного життя, Путін досягає результату: він знову буде переобраний без жодних проблем. Це досягається шляхом страшенного нагнітання ситуації, величезних ресурсних, людських, економічних та інших витрат», — відзначив Яременко.

Він також порівняв Лукашенка з Путіним, вказавши, що і Лукашенко діє на аналогічній логіці: продовження свого політичного життя, незалежно від наслідків для своєї країни. За Яременком, обидва лідера ведуть політику, орієнтовану на власні інтереси, а не благополуччя своїх країн чи народів.

«Чомусь ми думаємо, що російські можновладці живуть заради ‘матушки-России’ і прагнуть її благополуччя. Все це дурниці, у них таких мотивів немає. Як і у частини наших ура-патріотів, це не більше ніж гасла, які дозволяють жити і заробляти (чи красти)», — додав депутат.

Представник Головного управління розвідки Міноборони, Андрій Юсов, на пресконференції повідомив, що залучення сухопутних військ Білорусі до війни проти України залишається «блакитною мрією» російського президента Володимира Путіна. Він зауважив, що не дивлячись на тиск та умовляння, Путін поки не зміг досягти цієї мети, і ситуація залишається незмінною. Юсов також зазначив, що хоча є передача озброєнь та техніки між Росією та Білоруссю, армія Білорусі не бере участі в бойових діях на даний момент.

Представник Головного управління розвідки також вказав, що спостерігається взаємодія та проведення навчань між Росією та Білоруссю, але зазначив, що ці дії мають певний пропагандистський характер. Він зазначив, що існує спроба максимального рівня інтеграції у сфері безпеки та оборони між обома країнами, що залишається актуальним.

У той же час, Юсов підкреслив важливість слідкування за ситуацією на кордоні та підтримання готовності до різних можливих викликів.