Львівські шахтарі вимагали від компанії Ахметова повернути борг (ВІДЕО)

Сьогодні, 11 червня, шахтарі та представники профспілок ДП «Львіввугілля» прийшли до київського офісу енергетичної компанії ДТЕК, щоб вимагати погашення боргів за видобуте вугілля.

Про це повідомив репортер ZIK-Стрім Максим Осовський, передає Корупція.Інфо

В акції протесту взяли участь близько трьох десятків львівських гірників. За їхніми словами, компанія ДТЕК, яка є споживачем видобутого на шахтах Львівщини вугілля, заборгувала їм понад 230 млн гривень. Через це працівникам ДП «Львіввугілля» не виплатили заробітну платню за травень і половину квітня. Гірники вимагали від ДТЕКу погасити борги та встановити фіксовану ціну вугілля, видобутого на шахтах ДП «Львіввугілля».

«Компанія ДТЕК диктує свої умови, фактично монополізувавши ринок енергетичного вугілля і виробництва енергії. Умови закупівель, які пропонує компанія, є невигідними і в подальшому лише будуть створювати заборгованість перед гірниками», – сказав представник державного підприємства «Вугілля України» – головної компанії, до складу якого входить львівський підрозділ, Сергій Балик.

Підтримати протестувальників прийшов також народний депутат, обраний від одного з округів Львівщини, Олег Мусій.

«Компанія ДТЕК – головний і єдиний боржник, вони отримали вугілля, але за нього досі не заплатили. Саме тому головна компанія «Вугілля України» не може перерахувати гроші львівським гірникам за роботу», – сказав Олег Мусій.

Протестувальників запросили на перемовини до директора з комерційної діяльності компанії ДТЕК Віталія Бутенка. Шахтарі озвучили йому свої вимоги та попередили, що у випадку непогашення боргів вони вдадуться до страйку та вимагатимуть націоналізації «Західноенерго», яке належить ДТЕКу та споживає вугілля з львівсько-волинського басейну.

Комерційний директор ДТЕК Віталій Бутенко стверджував, що компанія частково погасила борги перед гірниками. А для того, щоб такі ситуації не повторювалися, за його словами, необхідно усунути першопричини шахтарських проблем: застарілу систему управління ринком, проблему постійних неплатежів держави в особі ДП «Енергоринок» за вироблену електроенергію, неринкові тарифи на електроенергію та ціни на вугілля.

«ДТЕК погасив основну заборгованість за львівське вугілля перед держпідприємством «Вугілля України», до якого належать і шахти «Львіввугілля». Залишилось сплатити ще 3 мільйони гривень. Чому вам не перераховують гроші на рахунки – нам невідомо. Наша компанія взагалі не хоче мати справи з посередниками з «Вугілля України», а хотіли б закуповувати вугілля напряму – в шахтарів Львівщини», – заявив Віталій Бутенко.