Масова евакуація! Вже на кордоні: Байден не стримався. Вивезти всіх – американські війська вже там!

Громадяни США, яким потрібна допомога з виїздом з України, якщо Росія вторгнеться, можуть бути перевезені через Польщу та отримають підтримку від американських військ.

Про це розповів NBC News високопоставлений чиновник з оборони та американський чиновник.

За словами джерел, американські війська знадобляться для евакуації, солдати 82-ї повітряно-десантної дивізії будуть залучені для встановлення контрольно-пропускних пунктів для медичного огляду та адміністративних процесів, а також для забезпечення матеріально-технічної підтримки та будь-якої необхідної медичної допомоги для догляду за людьми в Польщі.

Наразі, членам 82-го повітряно-десантного підрозділу наразі не було наказу виїжджати в Україну, щоб когось евакуювати, але чиновники Пентагону вказали про їх використання для такої операції при необхідності.

Цього тижня президент Джо Байден попередив, що американці, які не є державними службовцями США, повинні покинути Україну.

«Мені не хотілося б бачити, як вони потрапляють у перехресний вогонь», – сказав він.

Байден також заявив, що його адміністрація не впевнена в наступному кроці президента Росії Володимира Путіна.

Ці кроки було зроблено після невдалого і хаотичного виведення військ із Афганістану.

При цьому У Білому домі кажуть, що не планують масової евакуації американців з України.

Білий дім заявляє, що не планує масову евакуацію американських громадян з України на випадок російського вторгнення.

Про це, пише “Європейська правда”.

“Це багатофункціональні сили, підготовлені та оснащені для різноманітних місій для стримування агресії та для заспокоєння союзників по НАТО”, – сказав чиновник Білого дому, коли його запитали про повідомлення щодо планування евакуації за участі американських військових на східному фланзі НАТО.

“Ми постійно оцінюємо ситуацію з безпекою, що розвивається, і плануємо ряд надзвичайних ситуацій, як ми завжди робимо, але, щоб було зрозуміло, ми не плануємо масову евакуацію американських громадян з України”, – додав чиновник.

Водночас він нагадав про заяву президента США Джо Байдена про те, що американцям в Україні було б розумно покинути країну.

The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників у середу повідомила, що Білий дім схвалив план розміщення військ у Польщі для допомоги в евакуації американців з України.

Адміністрація Байдена неодноразово заохочувала американських громадян в Україні використовувати комерційні рейси для виїзду, оскільки зростає загроза російського військового вторгнення.

Наразі Держдепартамент радить американським громадянам не їздити в Україну через активність російських військових і високий рівень випадків COVID-19. Наприкінці минулого місяця він наказав родинам співробітників посольства США в Києві покинути країну.

Інші співрозмовники зауважили, що підготовка плану щодо України – просто захід обережності, а ситуація в Афганістані все ж суттєво відрізнялася і там були інакші виклики, ніж можуть виникнути у випадку України.

Зокрема, зазначили вони, українська влада й армія навряд чи “впадуть” за лічені дні так, як це сталося в Афганістані, і спротив триватиме тривалий час.

Речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу теж наголосила, що “дуже важливо розрізняти ці дві країни” і що це “зовсім інша ситуація”.

У Держдепі не стали коментувати інформацію про підготовку плану, але вказали на оприлюднені рекомендації для американців в Україні виїжджати додому.

Співрозмовники видання зауважили, що у випадку України евакуація американців до того, як Росія почала якісь дії, було б сигналом для Путіна, що у Вашингтоні вважають вторгнення неминучим і це може підірвати дипломатичні зусилля для відвернення війни. Водночас, є побоювання, що якщо РФ все ж наважиться на вторгнення, американці застрягнуть в країні.