Масова втеча почалась! Місто здають — ЗСУ заходять: вуличні бої? Увага всім — Відразу кілька областей!

Офіцер ЦАХАЛу у відставці військовий історик Григорій Тамар в інтерв’ю Politeka Online розповів, яка зараз ситуація на фронті.

«Ми зараз з вами спостерігаємо кульмінацію, коли з обох боків напружені максимально всі сили, стягнуті всі засоби. Зараз у кого буде більший запас міцності, той і переможе у цій фазі. Якщо ми подивимося події останніх кількох днів, то можна спостерігати, що з великою працею, незважаючи на відчайдушну протидію російської сторони, наступальне колесо починає розкручуватися на користь України, динаміка зросла просування, звільнення населених пунктів», — заявив Григорій Тамар.

На думку експерта, на даному етапі майже всі резерви російської армії на Запорізькому фронті вже використані, і у разі прориву ЗСУ окупантам особливо не буде чим його заткнути.

«Тому вони й евакуювали адміністрацію. А те, що Токмак є ключовим елементом перемоги на цій ділянці фронту, це зараз уже розуміє будь-який школяр, притому з обох боків. І тут важливо зрозуміти, що це не тому, що Токмак якийсь важливий індустріальний Центр або якось топографічно має значення, а просто виключно зі збігу обставин: це велике перехрестя, великий транспортний вузол, залізничний вузол, контроль над яким ставить під загрозу все постачання. Можна спрощено сказати: Токмак – це ключ до Мелітополя, а Мелітополь – це ключ до перемоги у цій військовій операції”, – додав Григорій Тамар.

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко висловив думку, що Сили оборони прорвали смугу забезпечення, яка є першою лінією оборони.

Наразі ЗСУ реалізують прорив другої лінії оборони – основної. За нею йде третя лінія, яка має назву, – тилова. Українські сили перебувають на першому рубежі між Новопрокопівкою та Вербовим основної лінії оборони. І розширюють там свій плацдарм.

ЗСУ доклали титанічних зусиль, щоб прорвати смугу забезпечення. Особливо враховуючи кількість мін, якими були заміновані там поля,– наголосив військовий оглядач 24 каналу.

Зараз відбувається другий етап прориву, хоча нараз зарано говорити, що лінію оборони ворога остаточно прорвано. Проте після звільнення населених пунктів Новопрокопівка, Ільченкове, Солодка Балка, українські захисники матимуть можливість дуже швидко вийти на Токмак.

Тоді можна вже говорити, що ЗСУ прорвали другу, основну, лінію оборони окупантів. Після цього Сили оборони можуть взяти Токмак в оперативне оточення або звільнити. Це буде означати повний прорив основної лінії оборони з виходом на третю – тилову, та початок дій в тиловій зоні ворога,– пояснив Олександр Коваленко 24 Каналу.

Якщо ж ЗСУ вийде на південні локації Токмаку, на думку військового оглядача, можна прогнозувати каскадний обвал всієї оборони російських окупантів.

Так само, каже аналітик, росіяни не розуміють напрямок руху сил оборони, якщо говорити про напрямок Очеретуватого: якщо Силам оборони вдасться перерізати трасу – 0401, то відкривається як напрямок південно-західний на Токмак, так і напрямок північно-східний на Пологи. Відтак, росіяни не розуміють, який саме фланг їм потрібно укріплювати, де їм концентрувати головні оборонні сили.

“Вони намагаються по флангах контратакувати, але це не приносить їм результату. І найважливіше, як не дивно, – росіянам не вистачає ресурсу. Їм доводиться переводити в Запоріжжя підрозділи з інших плацдармів і напрямків. Здавалося би, у них там кількісна перевага, вони – в обороні… Це парадоксальна ситуація. Маємо визнати, що ми наступаємо меншими силами, аніж росіяни тримають в обороні, але вони відступають”, – резюмував Коваленко.