Масована атака на Одесу! Перші деталі: стрілянина в місті -ЗСУ вжарили. Загроза з Криму -переможемо!

Росія атакує Україну іранськими дронами-камікадзе, які вчора всі атакували Одесу. Керівниця Об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк розповіла, чи можна збивати такі безпілотники та як вчасно помітити, що небезпечні “пташки” вже поруч.

За словами Гуменюк, нині РФ використовує не тільки ударні дрони.Також окупанти запускають безпілотники, які збирають інформацію. Тактика росіян проста, наголосила Гуменюк. Окупанти запускають одразу декілька дронів, так вони намагаються “прориватися” через сили протиповітряної оборони України.

Дрони-камікадзе не завжди можна помітити. Вони летять на такій висоті, що ППО іноді вкрай важко зафіксувати рух та повідомити про повітряну тривогу.

“Характерним є те, що у “Шахідів” є дуже гучний мотор. Він нагадує звук мопеда або бензопили”, – зауважила Гуменюк в ефірі одного з телеканалів та додала, що нині українцям варто звертати увагу на такі звуки, особливо, коли вони доносяться з неба.

Якщо ж ви побачили дрон, потрібно якомога швидше перейти до сховища. Варто триматися подалі від об’єктів, по яких можуть вдарити окупанти.

Гуменюк також розповіла, що Україна не витрачає на такі дроні усі свої дороговартісні ракети. Виявилося, що наші захисники можуть збивати безпілотники навіть стрілецькими ударами.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський доручив МЗС відреагувати на збільшення числа фактів застосування проти нашої країни іранських бойових дронів. Такі дії Ірану можна розцінювати як кроки до суверенітету України, заявив глава держави.

Україна вирішила позбавити посла Ірану акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипперсоналу посольства цієї країни в Києві. Це сталося після того, як російські окупанти застосували для ударів по території України дрони-камікадзе іранського виробництва.

Зенітники повітряного командування “Південь” вчора, 23 вересня, вперше збили іранський розвідувально-ударний безпілотник Mohajer-6, який РФ закупила в Ірану для війни в Україні. Про це повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Загалом вчорашній день виявився ефективним для протиповітряної оборони ПС ЗСУ, яка за декілька годин змогла “демілітаризувати” одразу шість іранських дронів-камікадзе типу Shahed-136, а ввечері стало відомо й про збиття Mohajer-6

Ворог запускає ці БПЛА з окупованого Криму і кількість літальних апаратів, ймовірно, незначна, тому втрата навіть одного для РФ – вже серйозна.

Збитий іранський розвідувально-ударний безпілотник Mohajer-6

Безпілотник Mohajer-6 – це розвідувально-ударний БПЛА, має злітну вагу у 600 кг, здатний нести корисне навантаження у 100 кг (це бомби Qaem та протитанкові ракети Almas, усього БПЛА може нести до 4 одиниць озброєння).

Максимальна дальність польоту – до 200 км (ймовірна може бути збільшена за рахунок станцій зв’язку), може перебувати у повітрі до 12 годин, максимальна швидкість – 200 км/год.

Роль Ірану в російсько-українській війні не залишиться без відповіді західних країн, реакція обов’язково буде. Про це заявив радник Офісу президента Олексій Арестович в ефірі одного з телеканалів.

“Збили сьогодні шість іранських безпілотників. Це може означати дві речі: почали економити ракети або почали випробувати нові засоби ураження та наші способи реакції на них”, – сказав він.

За словами представника ОП, на Заході допомогу Ірану Росії вже “поставили в залік, і буде реакція”.

Також Радник Офісу Президента України Михайло Подоляк виступив з різкою заявою по Ірану після виявлення використання рф безпілоників іранського виробництва в Україні. Схожу заяву опублікував у своєму Telegram-каналі і керівник ОП Андрій Єрмак.

“Іран вирішив підтримати росію, передавши відсталій країні сучасні безпілотники для вбивств українців. Після років санкцій, ізоляції та огидної репутації іранська еліта так і не усвідомила, як піднятися з дна цивілізації”, – написав Подоляк у Twitter.

Андрій Єрмак висловив схожу позицію, проте прямо не вказав, про яку країну йдеться.

“Кожному, хто підтримує вбивство українців, та допомагає росії зброєю, гарантована ізоляція. І мова не тільки про санкції”, – зазначив він.