Мінус 160 тис. окупантів! Новий рекорд – Кремль в ауті: фронт на шматки! Весь світ в дикому шоці!

У Росії після першої хвилі мобілізації заявили, що закликали 300 тис. осіб, із яких 140 тис. кинули воювати проти України. Однак попереду – нова хвиля мобілізації в РФ, а на фронті досі не видно решти 160 тис. мобілізованих у першій хвилі.

Про це в інтерв’ю ТСН розповів заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

«Вони оголошували набір близько 300 тисяч. Потім називалися різні цифри, у тому числі і Путіним, і Шойгу, і Герасимовим, і Суровікіним – що 140 тисяч нібито вже відправили на фронт. А інших ніхто не бачив. Тобто очевидно, що близько 300 тисяч – теоретично на папері», – зауважив експерт.

«Росія – це дуже дивна країна, і вони можуть обманювати один одного. Я не виключаю, що Путіну доповіли про 300 тисяч, а насправді закликали 220. І 80 тисяч десь зникли, оскільки на кожного мобілізованого можна щось списати та заробити непогані гроші. Це реальність, це Росія», – додав Самусь.

Він зазначив, що 140 тис. мобілізованих росіян справді могли бути відправлені на фронт, це видно і на полі бою, і за втратами окупантів. Однак невідомо, куди поділися решта 160 тис. мобілізованих із названої офіційної цифри у 300 тис.

«Припустимо, що 140 тисяч вони утилізували, але ми не бачимо фізично інших 160 тисяч, якщо говорити про 300 тисяч. 160 тисяч – це чимало, це величезна група військ, рівна тим військам, які Росія приготувала за багато років, і десь на кінець січня минулого року вона мала це угрупування, яке саме готувалося до наступу на Україну. Я підозрюю, що генерали трохи і тут обдурили, можливо, когось. Але головне – що вони обдурили себе», – розповів експерт.

У цьому ж контексті він додав, що коли Міноборони РФ оголосило про запит на додаткову мобілізацію в кількості 500 тис. осіб, очевидно, на це було закладено величезні суми грошей.

Нагадаємо, голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що Росія готує нову хвилю мобілізації, яку можуть оголосити вже 5 січня.

У той же час, міністр оборони України Олексій Резніков додав, що в РФ також планують запровадити військовий стан, щоб закрити кордони для чоловіків призовного віку. Свої кордони для чоловіків планує закрити й Білорусь.

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що Росія планує провести чергову хвилю мобілізації, щоб до початку весни підготувати резерви для проведення масштабних наступальних дій.

Втім, військовий і громадський діяч, генерал-майор Служби безпеки України Віктор Ягун зазначив, що у Росії досі триває прихована мобілізація

Про це він сказав в ефірі телеканалу “Еспресо”.

“Керівництво РФ не буде оголошувати мобілізацію, тому що вони не завершили мобілізацію, яка зараз триває. Не було указу Путіна про припинення мобілізації. Мобілізація у Росії триває прихованим методом. Інтенсивність може бути збільшена шляхом закриття кордонів РФ, підняття віку мобілізованих до 65 років. У Росії будуть приймати рішення про збільшення строку служби в армії до двох років у сухопутних військах, та до трьох років у морському флоті”, – пояснив Ягун.

Генерал-майор СБУ підкреслив, що така тактика керівництва РФ щодо мобілізації – це повернення до традицій Радянського Союзу.

“Ще буде рішення про дозвіл укласти контракт с першого дня після прийняття присяги. Тобто всі строковики армії РФ будуть мати право перейти на контракт, а це означає, що вони можуть бути залучені у військових діях на території України”, – додав Ягун.