Міжнародний скандал! На ранок: прямо з ЄС – таємна операція Путіна. Всі подробиці!

РФ продовжує  свою пропаганду проти України з метою дезінформації.

Водночас  в ЄС заявили, що інформація щодо “контрабанди зброї” з України є також спробою пропаганди.

Росія започаткувала інтенсивну кампанію дезінформації проти України, ЄС і НАТО, заявляючи про “контрабанду зброї”, яка поставляється союзниками.

Про це заявив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано у коментарі Укрінформу, пише “Європейська правда”.

“Ми не можемо говорити за НАТО, але, з точки зору ЄС, російська пропаганда та дезінформація здійснює такі спроби дуже регулярно й масовано. Фактично, вся інформація, що виходить із Кремля або від Міністерства оборони або Міністерства закордонних справ (Росії – ред.), є такою масованою пропагандою та звичайною брехнею”, – заявив Стано.

За його словами, був встановлений механізм моніторингу і контролю за тим, щоб обладнання, яке надається країнами-членами ЄС, використовувалося для цих заявлених цілей.

“Наша допомога є об’єктом жорсткого контролю та захисних заходів, у тому числі в той час, коли вона вже була поставлена. Це включає моніторинг використання такого обладнання з урахуванням міжнародних норм щодо дотримання прав людини та гуманітарного права, а також можливість регулярного інформування та/або перевірки на місцях поточного стану цього обладнання, коли це є необхідним, і коли це дозволяють зробити умови, що склалися”, – пояснив Стано.

Порядок контролю за переміщенням обладнання, що постачається з використанням Європейського фонду миру (European Peace Facility), забезпечується в ході всього процесу поставки та після його завершення у співробітництві зі Збройними Силами України.

“Ми не маємо причин не довіряти Уряду України, який веде боротьбу, щоб захистити свою країну та народ України від жорстокої агресії”, – додав Стано.

Він також пояснив, що процес постачання західної військової допомоги для України прозорий, наскільки це можливо.

“Цей процес є настільки прозорим, наскільки це дозволяє поточна ситуація. Не будемо забувати, що зброя, яка постачається в Україну, є потенційною ціллю для ворожих дій з боку російського агресора. Але відповідна інформація про суть поставок, які здійснюються завдяки фондам ЄС, відображена у рішеннях Ради ЄС. З очевидних причин ми не коментуємо оперативні деталі, що стосуються постачання такого обладнання”, – зазначив Стано.

Нагадаємо, США надішлють Україні військового обладнання ще на 400 млн доларів, включно із чотирма ракетними системи HIMARS.

Про це повідомляє AP з посиланням на анонімного представника оборонного відомства.

Окрім HIMARS, США також надішлють 1 тис. снарядів 155-міліметрової артилерії з підвищеною точністю, яка також допоможе Україні вражати конкретні цілі. У пакет також увійдуть три тактичні машини, радіолокаційні контрбатарейні системи, запасні частини та інше обладнання.

Представник оборонного відомства повідомив, що вісім HIMARS, які були надіслані раніше, все ще використовуються українськими силами в боях. 

Нові HIMARS допоможуть вражати російські командні та контрольні вузли, логістичні можливості та інші системи, які знаходяться далі за фронтом бою. 

Посадовець сказав, що ключовою метою є розбудова матеріально-технічного та ремонтного потенціалу України, щоб війська могли підтримувати свої системи озброєння та продовжувати боротьбу в майбутньому.

Голова МЗС Дмитро Кулеба та держсекретар США Блінкен скоординували кроки для прискорення поставок важкого озброєння з боку США та інших партнерів.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що розмова з Блінкеним відбулась напередодні міністерської зустрічі G20.

На ній, як підкреслив Кулеба, сторони домовились привернути увагу до російської агресії та не дати Росії поширювати брехню.