Терміново! Зрада Угорщини: серйозні наслідки – Зеленський в люті, треба захищатися

Як відомо, то Угорщина підписала контракт з “Газпромом” про постачання газу в обхід України. В українському МЗС назвали підписання нового контракту необґрунтованим рішенням, яке завдасть шкоди інтересам України. Ситуацію прокоментував та пояснив політолог Тарас Семенюк у програмі “Сьогодні Ранок” на телеканалі “Україна 24”.

“Ми повинні розуміти, що входимо в новий час, коли тільки-но почне працювати “Північний потік-2″ на повну потужність, таких контрактів може стати більше в обхід України. Чим більше ми будемо слухати обіцянки глав інших країн, тим швидше ми будемо ставати біднішими. Я думаю, варто не слухати, що нам обіцяють, а просто робити свою роботу. Показовою є ситуація з Угорщиною, тому що Будапешт і Москва давно співпрацюють, і таких наслідків цієї комунікації щодо газу варто було очікувати”, — сказав він.

Політолог прокоментував реакцію України на цей контракт.

“Україна захищає свої економічні інтереси, тому що постійно відбувався транзит російського газу в Угорщину через Україну, зараз ми цей транзит частково втрачаємо. Там не йдеться про великі обсяги, йдеться про приблизно 2,5 млрд. Але суть не в цифрах, а в символізмі цього контракту. Це перший контракт в обхід України на тлі того, як відбувається запуск “Північного потоку-2”.

Я б нагадав Угорщині, як вона втручалася у внутрішні справи України, і це значно більше втручання. Очевидно, нам може не подобатися цей контракт, ми можемо ображатися. Але це їхнє суверенне право, як би ми не хотіли. Ми втрачаємо частину транзиту, але не втрачаємо здоровий глузд і тягу до боротьби за місце під сонцем”, — сказав він.

Варто зазначити, що Україна ініціювала перенесення на більш пізній термін п’ятого засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутися в Будапешті 29-30 вересня.

“Сьогодні МЗС України ініціювало перенесення засідання комісії на більш пізній термін, адже угорсько-російська газова угода матиме істотний вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз, а також узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати її негативні наслідки”, — йдеться в заяві МЗС.

Крім того, українська сторона також звернеться до Європейської комісії про надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди з європейським законодавством у галузі енергетики.

Через реакцію Києва угорське МЗС викликало посла України для пояснень, повідомив глава відомства Петер Сіярто в Facebook.

“Рішення українського уряду виступити проти цього договору зверненням до Європейської комісії глибоко обурливе”, – написав Сійярто на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, українці не мають стосунку до того, з ким Угорщина укладає договори.

“Ми вважаємо серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу і роботі промисловості”, – заявив Сійярто.

Він сказав, що цей крок є недружнім, особливо з огляду на обсяги допомоги, яку Угорщина надала Україні. Сійярто підкреслив, що йдеться про вентилятори, медичне обладнання, підтримку військових, інвестиції.

“Ми говоримо про спробу порушити наш суверенітет, і зараз ми викликали посла України в Міністерстві закордонних справ”, – сказав Сійярто.