МЗС про блокування місії ОБСЄ в Україні! Свідомий вибір москви – подальше ведення агресивної війни

Блокування росією мандата місії ОБСЄ в Україні підтверджує свідомий вибір москви на користь подальшого ведення агресивної війни проти України, але уникнути відповідальності їй це не дозволить. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

росія не зацікавлена в роботі СММ ОБСЄ, яка мала фіксувати численні порушення російськими загарбниками норм міжнародного гуманітарного права, фактів вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Втім, деструктивна позиція рф не дозволить уникнути відповідальності ані її військовому та політичному керівництву, ані безпосереднім виконавцям злочинних наказів, — переконують українські дипломати.

Вони також підтримали зусилля польського головування та Генеральної секретарки ОБСЄ для забезпечення ефективної присутності ОБСЄ в Україні.

Нагадаймо, що вчора країна-окупант росія заблокувала продовження мандату Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, яка існувала з 2014 року,  про це повідомляється на сайті ОБСЄ.

Я глибоко шкодую, що через позицію російської федерації ми не змогли дійти згоди щодо продовження мандату Спеціальної моніторингової місії, – заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

За його словами, впродовж останніх восьми років Місія відігравала важливу роль, надаючи інформацію про безпеку та гуманітарну ситуацію на місцях і працюючи над послабленням наслідків конфлікту для мирного населення.

Рау заявив, що Польське головування продовжить консультації з державами-учасницями щодо майбутньої ролі та присутності ОБСЄ в Україні.

Поки ці обговорення триватимуть, СММ збереже свій адміністративний статус польової операції ОБСЄ та продовжуватиме виконувати функції, включаючи убезпечення членів місії, активів та приміщень, – йдеться у повідомленні на сайті ОБСЄ.