На межі смерті! Терміново: Зеленський підняв усіх – останній шанс Саакашвілі. Часу обмаль, пора діяти!

Президент Володимир Зеленський заявив, що життя експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі, який є громадянином України, залежить від етичного рішення Грузії.

Про це він сказав у своєму відеозверненні 14 квітня.

“Життя Михеїла Саакашвілі залежить зараз не від політичного, не від якогось там особистого, а суто від етичного рішення, яке має чисту й вагому юридичну базу”, – сказав Зеленський.

Він зазначив: якщо людина потребує медичної допомоги, якщо від цього залежить життя, значить, потрібен цей крок.

“Знаю, що адвокати Михеїла зараз подали термінове звернення до ЄСПЛ, щоб забезпечити йому належне лікування. І здається, це – єдиний шлях, щоб зберегти йому життя”, – сказав президент.

Останнім часом стан здоров’я ув’язненого в Грузії Саакашвілі значно погіршився. На саміті ЄС 10 лютого прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща готова прийняти політика на лікування.

Депутати Європарламенту у затвердженій 15 лютого резолюції висловили серйозну стурбованість погіршенням стану здоров’я Саакашвілі та закликали помилувати його і відправити на лікування за кордон.

Згодом, клініка “Вівамед”, куди багато місяців тому перевели на лікування ув’язненого експрезидента Грузії і громадянина України Міхеїла Саакашвілі, заявила, що сумнівається у доцільності його подальшого перебування на лікуванні та звернеться з цим питанням до пенітенціарної служби.

Клініка заявляє, що Саакашвілі лише частково погоджується на запропоноване лікування, і це ті послуги, які йому можуть надавати в багатьох інших закладах.

“Від жовтня минулого року пацієнт відмовляється від запропонованого курсу лікування, особливо якщо ці препарати або процедури позитивно впливають на його суб’єктивні чи об’єктивні дані”, – заявили у клініці, додавши, що не хочуть “зазнавати репутаційних втрат” через цю ситуацію. 

Адвокат Саакашвілі, коментуючи заяву “Вівамед”, заявив, що якщо повернути експрезидента у в’язницю, це буде “смертним вироком у його стані”.

Родина Саакашвілі раніше повідомила, що вага Саакашвілі знизилася до 62 кг, при тому, що його зріст – 195 см. Матір Саакашвілі Гіулі Аласанія каже, що організм експрезидента не сприймає їжу і йому доводиться їсти невеликими порціями.

Нагадаємо, польські медики у березні отримали дозвіл відвідати та оглянути ув’язненого експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомляв редактор з питань Європи “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк з посиланням на неназваних посадовців ЄС.

За словами джерел у Євросоюзі, медичні фахівці з Польщі отримали дозвіл від грузинських органів влади оглянути Саакашвілі, але поїздка ще не запланована.

“Група польських медиків отримала доступ до Саакашвілі. Дати, коли вони поїдуть до Грузії, поки немає”, – написав Джозвяк у своєму Twitter.

“Наразі ми очікуємо на формальну згоду грузинської сторони з цього приводу. Але фактично є така декларація з нашого боку і формальні кроки були зроблені”, – заявив речник уряду Польщі Пйотр Мюллер.

За  словами Джозвяка, якщо грузинській владі немає в чому собі дорікнути, тоді немає причин не надати таку згоду.

Він окремо наголосив, що про переведення колишнього президента Грузії на лікування до Польщі чи іншої країни поки не йдеться.

Як відомо, Саакашвілі і родина наполягають, що його потрібно відпустити на лікування за кордон і його життя у небезпеці. Грузинська влада водночас виключає такий крок і стверджує, що Саакашвілі “займається симуляцією з метою добитися звільнення”.