На ранок! КОРАБЛІ ДО ТЛА – одразу три судна: флот РФ на дно. Прицільний удар ЗСУ, браво!

Стратегічний експерт компанії «Соната» Андрій Риженко розповів про ураження підводного човна «Ростов на Дону» та десантного корабля «Мінськ», пошкодження ракетоносія «Самум» та патрульних катерів.

Він розповів, що вже знищено три з тринадцяти десантних кораблів, у супротивника їх залишилося десять, а сім – цифра, яка напередодні агресії вважалася у Чорноморському флотові РФ недостатньою для проведення операції. Тож ми наближаємося до цієї критичної для росіян межі. Щодо підводних човнів , то їх було лише чотири. Ці втрати зараз не є фатальними для ЧФ РФ, однак, якщо будемо регулярно повторювати такі атаки, то вийдемо на той рубіж, коли він втратить свій бойовий потенціал.

Розповідаючи про операцію ЗСУ, Риженко розповів, що це була комбінована атака з різних сторін на Севастополь і на кораблі, які там базуються. З повітря атакували ракетами, а з моря – ударними дронами-камікадзе. Два патрульні катери проєкту 22160 «Василь Биков» та «Сергій Котов» були поза межами Севастополя і супроводжували одне цікаве російське судно, яке везло вантаж зброї до Сирії. Тож наша атака якраз була спрямована на ці два патрульних кораблі. Відомо, що якусь кількість дронів вони підбили, але як мінімум один пошкодив «Котова».

Риженко продовжує, що наступним став «Самум» – ракетний корабель, що виглядає як катамаран. Це досить новий корабель, побудований на початку 2000-них років. У нього є 8 ракет «Москіт» – вони розганяються до трьох швидкостей звуку, тому вони небезпечні. Росіяни застосували б їх для обстрілу суден, які можуть заходити у наші порти. Що вони, до речі, вже робили. Є інформація, що «Самум» з одним притопленим боком дотягнули до Севастополя. Для корабля погано, коли вода потрапляє всередину, бо усі агрегати, двигуни, які у ньому, особливо електричне обладнання, – виходить з ладу і його потрібно міняти. Це дуже складна і дороговартісна процедура.

 З літа 2022, коли ми почали застосовувати дрони, ворог значно підсилив Севастопольську базу. Там стоять понтони, які фізично загороджують вхід у Севастопольську бухту. Говорили навіть, що туди знову повернули бойових дельфінів і там серйозна система захисту. Додатково усі внутрішні бухти Севастополя також перекриті боновими загородженнями.

Риженко підсумовує, що, коли була здійснена атака на Керчинський міст, росіяни теж вирішили, що найкращий варіант це просто перекрити його. Але міст досить широкий – не поставиш бонові загородження, тому росіяни почали притоплювати ці судна.