На стороні України! Умови США щодо Донбасу – в РФ панікують: план провалився, Путін в ауті

У Білому домі, уже обговорили російські “гарантії безпеки”. Їх оцінили неоднозначно.

Як повідомляє Bloomberg, один з високопосадовців адміністрації Байдена розповів про те, що ініціативи Москви вже вивчені. У частині з них американці бачать певний конструктив, проте інші пропозиції вважають неприйнятними. Уточнень щодо того, на які саме пункти були такі реакції – поки немає.

Однак журналісти переконані, що вже наступного тижня Вашингтон відправить Кремлю відповідь. США можуть вимагати встановлення різдвяного перемир’я на Донбасі і обмін полоненими між Москвою та Києвом.

Вимоги Кремля, які російське МЗС надіслало до США, здебільшого стосуються російсько-американських та американсько-російських відносин. Однак окремим пунктом виділена заборона Україні та Грузії вступати до НАТО.

Також Росія вимагає підтвердження від НАТО, що вони не є суперниками з Кремлем.

Російське Міністерство закордонних справ у п’ятницю, 17 грудня, оприлюднило два ініційованих Москвою і переданих на розгляд Вашингтона документа. Йдеться про російсько-американський договір про гарантії безпеки і угоду щодо заходів забезпечення безпеки США, Росії і НАТО. Російська сторона очікує на початок перемовин зі Штатами щодо цих ініціатив.

У проектах договорів Москви та Вашингтона йдеться про те, що Росія наполягає на гарантіях щодо невключення України до НАТО і нерозширення Північноатлантичного альянсу на схід. Крім того, за пропозицією росіян, США та РФ не повинні використовувати території інших держав для нападу один на одного.

Спікерка Білого дому Джен Псакі заявила, що США не вестимуть перемовини з Росією щодо європейської безпеки без участі Євросоюзу та країн-партнерів. Вашингтон не готовий йти на поступки в питанні суверенного права держав проводити власну незалежну політику.

У НАТО заявили, що ініціативи Росії надійшли до Альянсу. Згідно з позицією організації, при обговоренні повинні враховуватися і побоювання блоку у зв’язку з діями Москви. Дискусію слід проводити на базі принципів європейської безпеки і в рамках консультацій з країнами-партнерами у Європі – наприклад, з Україною. При цьому в Північноатлантичному альянсі вважають, що Москва до перемовин з питань безпеки повинна досягти прогресу у відносинах з Києвом.

Можливе членство України в НАТО президент США Джо Байден обговорив під час зустрічі з очільником Кремля Володимиром Путіним. Останній вимагав гарантій щодо того, що наша країна не стане частиною Альянсу, однак Байден відкинув це.

У Білому домі запевнили, що Байден не давав Путіну жодних зобов’язань, які б стосувалися України та її вступу або невступу до НАТО. Адже ніхто не має права диктувати Альянсу, кому давати членство, а кому ні.

Також Байден дав чітко зрозуміти, що США та наші союзники відреагують жорсткими економічними й не тільки заходами у разі військової ескалації.

Американський лідер підтвердив непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України й закликав Путіна “повернутися до дипломатії”. Політики доручили своїм командам продовжити діалог. У Білому домі підкреслили, що робитимуть це у тісній координації з союзниками та партнерами.

До того ж, США пообіцяли розширити військову допомогу Україні у випадку, якщо Росія знову вдасться до агресії. Якщо у разі ескалації з боку Кремля допомога знадобиться країнам Балтії, Румунію чи Польщі, там також готові “позитивно відповісти на запити”.