На вечір! Януковичу кінець – суд виніс рішення: буде сидіти разом з синком! Більше не втече

Вищий антикорупційний суд дав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо колишнього президента-втікача Віктора Януковича та його сина.

Таким чином, ВАКС задовольнив клопотання детектив Національного антикорупційного бюро про заочне розслідування справи. САП вказує, що це дозволить завершити досудове розслідування щодо підозрюваних, які переховуються в Росії.

У липні 2021 року НАБУ і САП звернулися до ВАКС із проханням заочно узяти під варту президента-втікача та його сина у справі про незаконне заволодіння «Межигір’ям». Це вже третя спроба антикорупційних органів це зробити.

Вони підозрюються у незаконному оберненні комплексу споруд на території Вишгородського району на свою користь. Збитки, завдані державі, перевищують 500 млн грн.

У САП кажуть, що рішення надасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваних, які вже 7 років переховуються в Росії.

Раніше у цій справі Печерський райсуд Києва дозволив заочне тримання під вартою Януковича, однак Апеляційний суд рішення скасував. Суд пояснив це тим, що прокурори не довели, що експрезидент перебуває у міжнародному розшуку. 

Судові засідання щодо заочного арешту Януковича тривали, а прокурори доводили те, що Янукович перебуває у міжнародному розшуку, а Інтерпол не є єдиним органом, який здійснює пошук.

«Ми наполягаємо на тому, що міжнародний розшук особи може здійснюватися не лише через Інтерпол. Зокрема, це може робити слідчий чи прокурор у рамках міжнародного співробітництва. Окрім того, відповідно до закону, слідчий або прокурор може доручити розшук оперативному підрозділу або здійснювати його самостійно», — заявив прокурор Денис Іванов.