На весь світ! Кулеба не стримався – страшна правда: висказав все. Переломний момент – все зміниться?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів на питання, для чого країни зброя. «Щоб її не довелося застосовувати», – лаконічно констатував політик.

За його словами, десятки тонн оборонної зброї, які сьогодні прибувають до України – це тонни аргументів, які посилюють переговорну позицію України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив необхідність постачання зброї від західних партнерів на тлі загрози вторгнення РФ.

Про це очільник МЗС заявив під час онлайн брифінгу.

«Десятки тонн оборонної зброї, обладнання та боєприпасів, які сьогодні прибувають до України – це тонни аргументів, які посилюють переговорну позицію України. Як не парадоксально, вся ця зброя потрібна для того, щоб її не довелося застосовувати», – зазначив Кулеба.

Хоча Україна і готова до нової російської агресії, Кулеба наголосив, що водночас наразі є шанси, що дипломатія досягне успіху.

«Якщо Росія вдасться до збройної ескалації, то ми захищатимемося та боротимемося. Але наразі є всі шанси на те, що дипломатія зможе досягти успіху», – заявив Кулеба.

Кулеба заявив, що ризики військової ескалації знижуються завдяки візитам іноземних посадовців. Глава МЗС України заявив: він закликав іноземних колег приїхати в Україну в січні – лютому 2022 року.

Одночасно в Україні очікують візити прем’єрів Великої Британії (Бориса Джонсона), Польщі (Матеуша Моравецького), Нідерландів (Марка Рютте).

Більш того, Кулеба, на фоні російської загрози, наголосив, що Україна готова до діалогу, але ніхто не буде на тиснути на державу. Росія повинна не словами, а реальними діями продемонструвати відсутність планів нового нападу на Україну. Найкращим способом довести це буде зниження тиску на нашу державу, відмова від дестабілізації ситуації в Україні та продовження дипломатичних контактів, нагадав Кулеба.

За його словами, агресію Москви щодо України можна буде вважати закінченою лише тоді, коли російські війська підуть з незаконно окупованого українського Криму і з Донбасу, а Україна політико-дипломатичним шляхом поверне усі свої тимчасово окуповані території.

Також Дмитро Кулеба згадав про конкретних союзників.

«Хочу окремо висловити подяку своїй колезі, міністру закордонних справ Великобританії Ліз Трасс, за готовність до запровадження болючих санкцій проти російських фінансових інтересів у Великій Британії», – сказав міністр.