“Найнижча ціна!” Коболєв відверто приголомшив – скандальна заява. Його викрили – шокуючі збитки. Країну трясе

У “Нафтогазі України” є бажання отримати більшу частку ринку і постійних лояльних клієнтів, тому компанія вибрала комерційну тактику розширення: пропонує ринкову ціну, але нижчу, ніж у конкурентів, заявив глава НАК Андрій Коболєв.

Сьогодні “Нафтогаз України” пропонує газ за ціною нижче, ніж вона була за останні три роки, і до 40% дешевше, ніж інші постачальники, повідомив глава НАК Андрій Коболєв в ефірі “5 каналу”.

“Наша ціна на поточний місяць становить 6,33 грн, а якщо хтось захоче купити газ на весь рік, це буде 6,45 грн. Істотно дешевше, – розповів керівник. – У нас є бажання отримати більшу частку ринку, постійних лояльних клієнтів, і ми вибрали комерційну тактику розширення. Ми пропонуємо ринкову ціну, але нижче, ніж у конкурентів. У цьому сенс ринку – конкурувати за клієнта “.

Коболєв додав, що сам “Нафтогаз” не регулює ціну на газ для населення, безпосередньо він поставляє паливо тільки для 2% побутових споживачів.

“Населенню газ поставляють приватні газзбути. Частка “Нафтогазу” на ринку для населення становить” величезних “2%. 98% населення поки не купують газ у “Нафтогазу”, вони купують у приватних компаній, які дуже давно існують на ринку. Вони не пройшли процес відділення, вони є монополістами в кожній окремій області і зараз встановлюють ціну на газ”, – пояснив він.

За словами Коболєва, зараз щодня заявки на підключення до ДК “Нафтогаз України” подають до 5 тисяч українців.

“Протягом кількох днів ми конвертуємо 60-70% заявок, і вони стають нашими клієнтами”, – розповів глава компанії.

Інші заявки оформляються не так швидко через складнощі з документами, зазначив Коболєв.

“Ми хочемо йти до регулятора з ініціативою, як це спростити, і зобов’язати облгази видавати клієнту QR-код, щоб ми могли отримувати з бази дані споживачів. Ця ідея спростить процедуру і полегшить перехід споживача до будь-якого постачальника, не тільки “Нафтогазу”, – заявив голова правління НАК “Нафтогаз України”.

З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу і населення може вільно змінювати постачальника.

Зміна цін на газ в Європі – а відповідно, і в Україні, яка весь газ бере з Європи – залежить від трьох сезонних чинників, котрі дуже складно піддаються прогнозуванню.

Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, повідомляє Finance.

Фактори, які впливають на формування ціни в Європі:

  • погода в Європі;
  • поведінка “Газпрому”;
  • те, яким чином приватні компанії, які закачали газ в українські сховища, вирішуватимуть питання про його продаж.

Конкретні цифри Коболєв називати відмовився, але уточнив, що прогнози дозволяють споживачам бути оптимістичними.

“Якби я точно знав [майбутні ціни], я б працював в іншому місці і заробляв багато мільйонів доларів. Але це, на жаль, не так, тому назвати [ціну на газ в майбутньому] я не можу. Ринок коливається, взимку, як правило, відбувається зростання. Наприклад, за листопад ми бачимо певну стабілізацію “, – сказав він.

Також варто зазначити, що за 9 місяців 2020 НАК “Нафтогаз України” отримав 18,7 мільярда гривень збитків, у той час як за аналогічний період минулого року “Нафтогаз” отримав прибуток у розмірі 19,9 мільярда гривень.

Про це написав колишній топ-менеджер “Нафтогазу” Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

“Такі дані зі звітності Нафтогазу як окремої юридичної особи мені неофіційно повідомили мої джерела. Тепер хочеться почути офіційну інформацію від Нафтогазу і від уряду. Також хотілося б побачити і консолідовану звітність групи Нафтогазу”, – написав Вітренко.

18,7 млрд грн – збиток Нафтогазу за 9 місяців 2020 року, хоча за той же період 2019року Нафтогаз мав прибуток у розмірі…

Опубліковано Юрій Вітренко – Yuriy Vitrenko Середа, 11 листопада 2020 р.

“Пояснюючи збитки за перше півріччя, керівництво Нафтогазу ставило в приклад Shell, у якого теж за цей період був збиток. Мовляв, ці збитки – не наслідок неефективного менеджменту, а наслідок зниження цін на газ і нафту, від якого страждають всі нафтогазові компанії”, – додав він, уточнивши, що за 9 місяців прибуток Shell склав 489 млн доларів.

Також Вітренко зазначив, що ціна на газ на оптовому ринку України вище, ніж в Європі.

“… Нафтогаз ще не опублікував і не прокоментував свою фінансову звітність за 9 місяців … Це чергове підтвердження того, що Нафтогаз декларує прозорість, а на практиці ми бачимо протилежні речі. А Наглядова рада традиційно закриває на це очі”, – заявив Вітренко.

Відзначимо, що через борги виробників тепла населені пункти в 5 областях залишаються без опалення.

Про це повідомляє “Нафтогаз”.

За словами компанії, борг мають 16 виробників тепла. Вони “не виконують жодної з вимог для отримання газу в рамках ПСО (положення спеціальних зобов’язань)”.

Проблеми з опаленням мають люди, які проживають в Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Луганській та Одеській областях.