Нанесемо ядерний удар першими! В Пентагоні “попередили” Росію

Вашингтон не повинен відмовлятися від політики нанесення превентивного ядерного удару. Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних Сил США генерал Джозеф Данфорд в ході слухань в американському Сенаті.

За його словами, нинішня політика Вашингтона, згідно з якою дозволяється нанесення попереджувального ядерного удару, робить складнішим процес прийняття рішень про атаку для супротивників США.

Данфорд виступив проти будь-яких змін в даному питанні, тому що в противному випадку це спростило б, на його думку, процес прийняття рішень конкурентами Вашингтона.

"Я також можу уявити собі цілий ряд обставин, при яких ми не хотіли б виключати для президента цей варіант в майбутньому, і я, звичайно, міг би обговорити це на закритому засіданні", – зазначив генерал.

При цьому він висловив упевненість, що існуюча політика США в даному напрямку є правильною.

В кінці січня в Конгрес США було внесено дві пропозиції щодо обмеження прав президента з нанесення ядерного удару.

Такі законопроекти вже не раз вносилися в минулому в Конгресі, але успіху не мали. Ініціатива отримала підтримку після приходу до влади Дональда Трампа. Багато демократів заявляли, що Трампу небезпечно довіряти контроль над ядерною зброєю. Президент Барак Обама, згідно з публікаціями ЗМІ, думав про зміну політики в області превентивних ядерних ударів, але відмовився від наміру щось змінювати.

Крім того, в мережі з'явилася напідтвердження інформація, що Міністерство оборони США має намір придбати більше десяти тисяч керованих ракет для можливого застосування їх в майбутньому проти Росії, пише портал Task and Purpose.

Відзначається, що Пентагон пропонує включити в проект бюджету на 2020 фінансовий рік витрати на 10 193 керованих ракети "земля – ​​земля" реактивної системи залпового вогню. Підкреслюється, що це на 26 відсотків більше, ніж в 2019 році, коли американське оборонне відомство запросило 8 101 ракету, і на 47 відсотків більше, ніж в 2018 році з 6 936 ракетами.

Як повідомляє видання, покупка цих озброєнь для "нейтралізації або придушення польової артилерії і систем протиповітряної оборони противника" обійдеться в суму близько 1,4 мільярда доларів.

За версією порталу, різке зростання витрат на поповнення ракетного арсеналу пов'язаний з "переорієнтуванням" Пентагону на наземні системи залпового вогню для протистояння Росії!