Нарешті! “Жирувати” не будуть – Ахметова попав: гроші – дітям! Удар по кишені, олігарху кінець

Верховна Рада ухвалила “антиахметівський” законопроєкт. Більше ніяких пільг на користь Ріната Ахметова. Так склалось, що з українських надр “жирують” саме оліграхи, хоча належать вони всьому народу.

Про це розповідає Артем Овдієнко у програмі “Pro новини” на 24 каналі.

Законопроєкт №5600 називають “антиахметівським” або “антиолігархічним”, тому що у ньому пропонується підвищити обсяг ренти, зокрема, і на видобуток залізної руди. В Україні видобутком залізняку займаються близько десяти підприємств, практично всі належать олігархам, найбільшу частку в цьому бізнесі займає Рінат Ахметов – понад 50%.

Документ №5600 вносить зміни до податкового кодексу і стосується різних секторів економіки: видобувної промисловості, сільського господарства, будівництва і навіть мобільних операторів. Зокрема, закон змінює розмір податку на видобування руди і впроваджує нову систему нарахувань податку.

Одним із важливих етапів ухвалення законопроєкту було саме рішення депутатів підвищити рентну платню за використання надр. Тепер олігархи платитимуть більшу ренту, відповідно до бюджету, і не зможуть в повній мірі “брати” майно, яке є спільним для всіх українців.

Під час звернення до Верховної ради Володимир Зеленський запропонував використати надходження від олігархів на відкриття спеціальних “рахунків до повноліття” і переказувати туди додаткові гроші, щоб, досягнувши 18-річчя, діти могли, до прикладу, оплатити своє навчання.

“Не знаю, як ви, але я б у часи студентства точно був би радий таким грошам і можливості”, – зазначив президент України.

Гроші планують взяти з рентних платежів компаній, що видобувають нафту, газ, руду та інші корисні копалини.

За словами голови фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, спеціальні “дитячі” рахунки акумулюватиме Фонд майбутніх поколінь. Кожній дитині депутати обіцяють близько $10 000, які вона зможе отримати після досягнення повноліття. Подібні новації вже діють в ОАЕ, Кувейті та Саудівській Аравії, це одні з найбільших видобувачів нафти в світі.

Нагадаємо, що 30 листопада Верховна Рада ухвалила за спецпроцедурою так званий ресурсний законопроєкт №5600. “За” документ, який вносить зміни до Податкового кодексу, проголосувало 255 народних депутатів.

Голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, представляючи проєкт, зазначив, що, напевно, це найважчий законопроєкт за 2021 рік.

“До законопроєкту було подано до першого читання 11 500 депутатських пропозицій та поправок. Тому Верховна Рада застосувала процедуру, передбачену статтею 119-1 Регламенту. У результаті цієї процедури від кожної депутатської фракції та групи було подано по п’ять правок. Більшість депутатських фракцій подали ці поправки”, – пояснив Гетманцев.

Затверджений документ має збільшити податкове навантаження на великий бізнес. Головна інтрига зберігалася довкола того, чи платитиме олігарх Рінат Ахметов більше податків за видобуток залізної руди. Утім, була інша поправка, яка б мала зменшити податкове навантаження на олігарха,.

Напередодні Гетманцев уточнив, що законопроєкт у залі представлений у тому вигляді, в якому був запропонований комітетом. Тобто без 97 поправки (формули видобутку залізної руди “мінус логістика”).

“На сьогодні цей законопроєкт неодноразово переносився, тому що тривали консультації. Вони стосувалися видобування надр з оподаткуванням деяких видів господарської діяльності в Україні, зокрема аграрного сектору. Найбільше дискусій точилося навколо формули, за якою обчислюється плата за користування видобутком надр (97 правка)”, – заявив Гетманцев.

Зазначимо, що під час голосування правка 97 була поставлена на підтвердження в залі, та її не підтримали. В ухваленій редакції депутати вирішили зберегти підвищення податкового навантаження на видобуток залізної руди.

“Правка №97, прошу її не підтримувати, враховуючи те, що це правка пов’язана з формулою нарахування ренти на руду, а зараз світові ціни на руду не відповідають тим очікуванням, коли були закладені на першому етапі”, – заявив Давид Арахамія зі “Слуги народу”.

Сказано – зроблено. Закон прийняли в правильній редакції, яка трохи спустошить гаманець Ахметова на користь держави.