“Наша мета” У Зеленського вразили планами щодо Донбасу, готові працювати. “Нова амбітна стратегія”

Українська влада розробляє нову амбітну стратегію для Донбасу, яка орієнтується на економіку. Її дорожня карта може з’явитися вже у вересні, стверджує Олексій Резніков — віцепрем’єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Про це відомо з його колонки для видання Atlantic Council.

За словами заступника голови української делегації в ТКГ, в центрі уваги стратегії — підконтрольні райони Донеччини й Луганщини.

“Україна наразі розробляє амбітну нову економічну стратегію для сходу країни. Основну увагу приділяють розвитку частин Донецької та Луганської областей, які нині перебувають під контролем України. Цей підхід, можливо, найкраще описати як український підхід до поняття “особливий статус” для регіону з метою трансформації інвестиційного клімату та реалізації нової економічної моделі на регіональному рівні”, — пояснив він.

Віцепрем’єр зауважив, після звільнення ОРДЛО стратегія розширюватиметься й на них. Київ наразі провів безліч переговорів з інвесторами, які готові працювати в гарячих точках — понад усе вони занепокоєні станом українського правосуддя, аніж близькістю фронту.

“Наша мета — створити особливий інвестиційний режим у контрольованій Україною частині Донбасу. Ми розглядаємо поширення правил міжнародного комерційного арбітражу на регіон як невід’ємну частину цих планів. Окрім того, українська держава має взяти на себе хоча б частину страхового тягаря від тих політичних і військових ризиків, які інвесторам складно передбачити. Щоб зробити цей підхід стійким, ми передбачаємо цільовий фонд для заохочення та сприяння інвестиціям і не покладатимемося на допомогу донорів”, — наголосив Резніков.

Після ймовірної презентації стратегії Кабміну у вересні необхідно буде протягом 6 місяців готувати розрахунки. Посадовець звернув увагу, завдання ініціатив — “не питання полегшення кризи на Донбасі, а прагнення створити передову й інноваційну економічну зону, яка може справити позитивний вплив на всю Європу”.