НАТО дасть відповідь! Столтенберг зробив скандальну заяву про окупацію Білорусії

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Росія вже порушила територіальну цілісність кількох своїх сусідів, через що Альянс посилив готовність військ.

НАТО готовий захищати будь-якого члена організації, а Білорусь ним не є, сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, відповідаючи на запитання про те, які кроки організація зробить у разі окупації Білорусі Росією. Трансляцію заходу ведуть на його сайті.

"Я думаю, ми маємо просто припускати, що цього не станеться", – зазначив він.

Столтенберг додав, що Росія вже порушила територіальну цілісність кількох своїх сусідів.

"Російські війська є в Молдові без згоди уряду в Кишиневі, у них є війська у двох частинах Грузії (Абхазії та Південній Осетії), і, звісно, вони незаконно анексували Крим і дестабілізують Східну Україну. Ми бачили й агресивні дії Росії в Азовському морі", – заявив він.

Столтенберг додав, що через це Альянс значно посилив готовність військ і збільшив присутність у східній частині Альянсу. Окрім цього, країни-члени підвищують витрати на оборону.

Популярне: Можна не платити? Газовики розповіли, що робити з вказаним в нових платіжках боргом

"Причина, із якої ми це робимо, – запобігти конфлікту. Основна причина політики стримування з боку НАТО полягає в тому, щоб надіслати чіткий сигнал будь-якому потенційному агресору, що якщо нападуть на кого-небудь із союзників, туди прийде весь НАТО. Це найкращий спосіб уникнути будь-якого конфлікту. Так що НАТО відповідає. Ми готові захищати будь-якого союзника по НАТО. Білорусь не є членом НАТО", – сказав він.

Відносини між Росією та Білоруссю загострилися у 2017 році, коли Росія в односторонньому порядку запровадила прикордонний режим із Білоруссю. "Існують міждержавні договори та угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, феесбешник і так далі, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях", – так у лютому 2017-го прокоментував рішення російської сторони президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Водночас президент Білорусі стверджував, що з президентом Росії вони обговорюють різні питання, "як рідні люди", але Білорусь "ніколи не стане васалом жодної країни".

У вересні 2018 року в Сочі відбулися закриті переговори між президентами й урядами Росії та Білорусі. За даними ЗМІ, російське керівництво висунуло вимогу до Білорусі створити російську військову базу в обмін на продовження економічної допомоги. Білорусь відмовляється від цієї ідеї. 

"Ми її не розміщаємо, бо вона тут не потрібна", – сказав Лукашенко.