НАТО поставили ультиматум РФ: мир або ізоляція

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав російську владу знайти вихід з української кризи і стати виконавцем мирної угоди. За таких умов Росія зможе уникнути ізоляції.

Також він наголосив, що НАТО продовжує спостерігати ескалацію війни і перекидання військової техніки з Росії.

20 листопада Столтенберг розпочинає візит у країни Балтії. Напередодні він дав інтерв'ю місцевим ЗМІ, в якому йшлося про збройний конфлікт в Україні та як саме НАТО забезпечить обіцяний захист балтійським країнам.

"Ми бачимо Росію, яка ламає засновану на правилах систему. Ця система лежала в основі безпеки Європи багато років. Росія робить це, порушуючи міжнародне право, нешанобливо ставлячись до міжнародних зобов'язань. Це причина, з якої ми закликаємо Росію поважати міжнародне право. Поводитися в рамках міжнародних зобов'язань. І звичайно, поважати суверенітет і територіальну цілісність України",– наголосив глава НАТО.

За словами Столтенберга, саме агресивна політика Кремля змушує НАТО зосередитися на укріпленні колективної оборони.

"У Росії є вибір. Стати частиною мирної угоди або йти шляхом ізоляції. Ми запрошуємо Росію стати учасниками мирної угоди",– заявив очільник Альянсу в ефірі Естонського держтелебачення.

Щодо України глава НАТО підкреслив, що мирні домовленості не виконуються і Росія продовжує постачати сепаратистам військове обладнання.

"Мінську угоду порушено, перемир'я порушено. Це применшує можливість досягнення мирної угоди шляхом переговорів. Ми бачимо ескалацію війни, бачимо перевезення обладнання з Росії в контрольовані сепаратистами частини України, бачимо рух танків, вантажівок, військових сил, артилерії і просунутих систем ПРО. Це зменшує ймовірність досягнення мирного розв'язку",– зазначив Столтенберг.

Він закликав Росію вивести з України свої війська і припинити підтримку сепаратистів. Караїнам Балтії, які є членами НАТО, Столтенберг пообіцяв захист у разі російської агресії.

"НАТО налаштована рішуче. Ви є сильними членами Альянсу. Мій пріоритет — НАТО має залишатися міцною організацією. НАТО здатна захистити всіх своїх членів, включаючи країни Балтії, від будь-якої небезпеки",– запевнив очільник Альянсу.

 

Читай найсвіжіші новини про Львів

 

Джерело: Ваші новини