Нацбанк спростовує інформацію про неконтрольовану емісію грошей

Націнольний банк України спростовує інформацію про неконтрольовану емісію грошей. Про це йдеться у повідомленні на офіційній Facebook-сторінці фінансової установи.

“Останнім часом у ЗМІ з’являється багато недостовірної інформації щодо обсягів емісії. Наголошуємо, що Національний банк України щомісяця публікує інформацію щодо показників грошової бази, які відповідно, відображають обсяги емісії гривні”, – йдеться у повідомленні.

У НБУ наполягають, що процедура емісії суворо регламентована.

“Готівкові гроші випускаються в обіг або вилучаються з обігу виключно в обмін на безготівкові. На загальний обсяг грошей в обігу операції перетворення безготівкових коштів в готівкові (і навпаки) не впливають. Слід наголосити, що не увесь обсяг емітованих коштів в той або інший момент часу реально знаходиться в обігу. Частина емітованих коштів вилучається Національним банком через проведення мобілізаційних операцій в процесі регулювання грошово-кредитного ринку. Частина коштів акумулюється на рахунках Уряду в Національному банку України”, – заявляють у Націлнальному банку.

За даними НБУ, Обсяг монетарної бази, тобто грошей, які випущені Національним банком і знаходяться на даний час (на 27.11.2014) в обігу становить 330,5 млрд. грн. Cтаном на 27 листопада 2014 року монетарна база з початку року зросла на 23,4 млрд. грн. або на 7,6%.

“Показник приросту монетарної бази жорстко контролюється”, – йдеться у заяві Нацбанку.

 

Читай новини про Львів