Нацбанк вилучає з обігу купюри номіналом 200 і 500 грн

Департамент грошового обігу Національного банку України повідомив про вилучення з обігу неплатіжних купюр номіналами 200 гривень зразка 2007 року та 500 гривень зразка 2006 року, передає Корупція.Інфо

Популярне: Платити по-новому: Верховна Рада прийняла законопроект про комунальні послуги

Відомо, що ці купюри витончено підробили. Шахраї збирали неплатіжні "двохсотки" та "п'ятисотки" з шести частин від різних справжніх банкнот, склеюючи прозорою липкою стрічкою (можливо скотчем).

Фальшиві купюри можна визначити за відсутністю серійного номера, який в обов'язковому порядку повинен бути на банкноті. Шматки справжніх купюр, які використовували для виготовлення фальшивок, були площею менше 55% від початкового розміру.

Відомо, що вперше підроблені банкноти знайшли в одному з терміналів в Івано-Франківську. Судячи зі всього, шахраї зараховували фальшиві гроші на електронні рахунки саме через термінали самообслуговування. Ті купюри, з яких виготовляли підроблені гроші, швидше за все, обмінювали у банках, як значно зношені на загальних підставах.

Банкноти 200 гривень 2007 року виготовлялися на спеціальному папері з рожевим відтінком, що відповідає переважаючому кольору банкноти, з багатотоновим водяним знаком у вигляді портрета. Крім того банкнота містить захисну стрічку й захисні волокна, мікротекст, антисканерну сітку, рельєфні елементи, приховане та суміщене зображення, оптично-змінну фарбу, орловський та райдужний друк.

Купюру 500 гривень 2006 виготовляли на спеціальному тонованому папері бежевого відтінку, що відповідає переважаючому кольору банкноти, з багатотоновим водяним знаком у вигляді портрета. Крім того банкнота містить інші елементи захисту: антисканерну сітку, захисну стрічку, мікротекст, невидимі захисні волокна, суміщене зображення, рельєфні елементи, райдужний та орловський друк, флуоресцентний та магнітний номери, світлий елемент.