Невимовна радість! Це таки сталось – ЗСУ прорвались: штурм міст? Гайдай розкрив деталі – переможемо!

На території Луганської області відбуваються важкі бої, але українські захисники поступово просуваються ближче до великих міст області, зокрема, до Рубіжного і Кремінної, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі національного марафону.

“Доволі запеклі і важкі бої відбуваються зараз на Луганщині. Але в місцевих пабліках ми читаємо про те, що місцеві жителі чують вже достатньо голосно бої біля великих міст – і в Рубіжному, і в Кремінній. Це говорить про те, що лінія фронту потрохи просувається до наших великих міст”.

Голова ОВА додав, що ЗСУ не можуть дуже швидко просуватися на Луганщині, бо ворогу вдалося трохи підготуватися там – “вони зробили оборонні споруди, позаривались там, встигли підтягнути резерви”.

За словами Гайдая, окупантів в області дуже багато і, не попри те, що це недосвідчені солдати, вони все одно несуть смертельну небезпеку.

Також сповільнює просування ЗСУ те, що всі території заміновані.

Гайдай додав, що Луганська земля завалена трупами росіян – неосвічені свіжомобілізовані не можуть пережити більше одного бою. Тіла загиблих окупанти не забирають, більше того – вони іноді залишають і поранених.

Однак попри великі втрати росіяни продовжують стягувати резерви на Луганщину, підсумував голова ОВА.

Водночас за словами Гайдая, дуже часто спостерігалися ситуації, коли певні російські підрозділи завозили в ліс, на околицю села, давали наказ тримати там лінію оборони, а офіцери просто кудись зникали. Це, звісно, не додає мотивації.

“Окрім цього, на початку окупації території Луганщини росіян були мотивовані грошами та мародерством. Зараз вони залишили після себе розграбовані населені пункти”, – каже очільник Луганської ОВА.

Так, красти вже майже немає чого, а фінансове забезпечення – не таке, яке їм обіцяли. Підтвердженням цього, акцентує Гайдай, є перерахування або нарахування на картки, що демонструють росіяни.

Коли вони йшли тою махіною вперед на початку – це була одна історія. А зараз вони в обороні й постійно відкочуються назад з величезними втратами, тому це зовсім інша справа,– наголошує він.

Голова Луганської ОВА відзначає, що мінусова температура та небажання місцевих жителів підтримувати окупантів – додаткові незручності, які працюють нам на руку.

“Але не треба чекати, що вони посиплються і тікатимуть. Кожен клаптик Луганщини дається нашим військовим дуже важкою ціною”, – підсумував Сергій Гайдай.

Гайдай поділився також прекрасною новиною – українські військовослужбовці знищили штаб підрозділу російських окупаційних військ у селі Мілуватка Луганської області.

Внаслідок удару 30 окупантів загинули, ще 20 – дістали поранення.

«30 росіян загинуло та ще 20 поранено у Мілуватці», – написав він.

За словами очільника регіону, до Лисичанська завезли цвяхи та 14 кубів дров на все місто. Саме так місцева окупаційна “влада” виконує наказ стосовно забезпечення жителів Лисичанська опаленням до початку зими.

«Ці 14 кубічних метрів деревини розвезли по кварталах із багатоповерхівок. На скільки годин їх вистачить – подивимось. Сюжет, який зняли про цю подію російські ЗМІ, можна і до весни транслювати. Як на росії кажуть: «Надо потерпеть». А ще у Лисичанську роздають будівельні цвяхи, які залишилися після зникнення гуманітарного шиферу», – сказав Гайдай.

Окрім того, голова ОВА зазначив, що окупанти розглядають можливість вивезти все цивільне населення з Кремінної, Сєвєродонецька та Рубіжного вглиб захоплених територій, адже ці міста не підготовлені до зими.

Як зазначається, у селищі Новойадарі вільні будинки зайняли російські військові.

Також, на жаль, звільнені від російських військових села на Луганщині майже зруйновані, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай ввечері 14 листопада.

«Визволені села майже зруйновані – зміг побачити весь цей жах особисто. Дуже багато зруйнованих будинків в Греківці, Стельмахівці, Макіївці. На дорогах стоять кинуті автівки з валізами – люди не могли на них виїхати через негоду або російські обстріли і вимушені були йти пішки через поля, по можливості їх евакуювали військові», – написав він у телеграмі.

За словами голови ОВА, для тих, хто залишився, завозять продукти та набори для швидких ремонтів.