Ні в якому разі не пускати! Ізраїль звернувся до Зеленського: заради збереження життя

Головний уповноважений з протидії COVID-19 в Ізраїлі, професор Роні Гамза звернувся до президента України Володимиру Зеленському з проханням заборонити паломництво хасидів до Умані в цьому році.

Повідомляє Reuters з посиланням на лист ізраїльського чиновника.

“Такі збори в цей неспокійний час, як очікується, призведе до масового інфікування туристів і місцевих українців, яке стане важким тягарем для місцевих медичних установ, а ще тисячі людей повернуться до Ізраїлю і будуть далі поширювати вірус. Закликаю вас ввести в цьому році заборона на ці святкування як елемент спроб всієї світової спільноти зупинити цю жахливу пандемію”.

При цьому ізраїльські ЗМІ уточнюють, що в цьому листі Ґамзу до Зеленському також йдеться про те, що владі Ізраїлю не вдалося істотно знизити кількість нових заражень коронавірусів, а серед ультрарелігійних євреїв, до яких відносяться хасиди, показники захворюваності є одними з найвищих.

Крім того, Ґамзу висловлює занепокоєння, іудеї в Умані ймовірно не дотримуватимуться встановлених епідеміологічних правил.

Цього року святкування єврейського Нового року пройде з 18 по 20 вересня. Проти приїзду хасидів виступають міські голови Черкас та Умані.

Зокрема, державна комісія ТЕБ та НС прийняла рішення про дозвіл в’їзду в Умань від 5 до 10 тис. Паломників-хасидів. Мер Умані Олександр Цебрій зазначає, що це рішення не підлягає коригуванню. 21 серпня він приїхав в офіс президента і зажадав зустрічі з президентом країни Володимиром Зеленським.

Перед цим Цебрій записав відео, в якому заявив, що він готовий перекрити дороги, для того щоб не допустити приїзд паломників-хасидів для святкування Рош га-Шана через ситуацію з коронавірусів.

За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, Україна введе технічні обмеження, які унеможливлять приїзд великої кількості паломників на святкування.