Нічна рокіровка! Поки Зеленський у відльоті – термінове рішення: тепер все буде по-іншому. Це сталося

Нардеп від «Слуги народу» Олександр Качура заявив, що його фракція вирішила підтримати призначення Ірини Верещук міністром реінтеграції окупованих територій, а Олексія Резнікова – міністром оборони. Призначатимуть їх у четвер, 4 листопада.

Як відомо, сьогодні приходить важливе засідання фракції “Слуга народу”. Наразі також прийнято ще два кадрових рішення.

«Слуга Народу», як фракція монобільшості, підтримала пропозицію висунути В’ячеслава Штучного кандидатом на посаду керівника апарату Верховної Ради.

В’ячеслав Штучний уже очолював апарат ВР із вересня 2019 року по липень 2020 року.

Андрія Мотовиловця обрано першим заступником голови фракції «Слуга Народу».

Також, за словами Олександра Качури, фракція підтримує звільнення двох віце-прем’єрів – Олега Уруського (який сьогодні написав заяву та Олексія Любченка (він також – міністр економіки).

За Уруським сумнівів вже не було. А ось підтримка відставки Любченка – цікавий момент. Свою боротьбу за прем’єрське крісло, яке він дуже активно вів, зокрема медійно, але очвидно програв.

Звільнення відбудуться у середу, 3 листопада.

Додамо, що нардепка Євгенія Кравчук зазначила, що не озвучуватиме ще одне міністерство, де можуть бути кадрові зміни. Оскільки це може негативно вплинути на його роботу.

“Ще може бути одне міністерство, але зараз очікуємо рішення, чи це відбудеться на цьому тижні, чи, можливо, пізніше. Треба озвучувати тоді, коли є офіційна інформація, бо насправді здогадки погано впливають на працездатність міністерств”, – розповіла нардепка.

Зазначимо, що сам зїзд відбувається без присутності Зеленського, який у цей момент перебуває на полях Конференції ООН з питань зміни клімату COP26 у Глазго (Велика Британія).

Зокрема, президент Володимир Зеленський у Глазго зустрівся з Ангелою Меркель, яка залишає пост канцлера Німеччини.

“Під час зустрічі у Глазго з Ангелою Меркель обговорили поточну безпекову ситуацію на Донбасі та перебіг переговорів для встановлення миру, енергетичну кризу у Європі та шляхи її подолання, а також актуальні питання відносин України та Німеччини”, – зазначив Зеленський.

Раніше посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявляла, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель буде працювати над організацією зустрічі в Нормандському форматі до останнього дня перебування на посаді.

Крім цього, Президент під час виступу на конференції ООН з питань зміни клімату у Глазго 1 листопада закликав до “глобального потепління у відносинах держав”, розповівши про дві екологічні бомби, які виникли, за його словами, через невиконання гарантій Україні.

“Щоб подолати глобальне потепління, нам необхідне глобальне потепління у відносинах держав, де щороку тане довіра. Домовленості нічого не варті, якщо для когось це просто слова – і щодо екологічних угод, і тих, що не стосуються довкілля.

У 1994 році Україна отримала гарантії безпеки, які, на жаль, не були виконані. Планета отримала дві екобомби у центрі Європи: окуповані Крим і частину нашого українського Донбасу”, – зазначив глава держави.

Зеленський наголосив, що Крим з його унікальною флорою і фауною став військово-морською базою Росії, а на окупованих частинах Донбасу нині – затоплені шахти, деградація ґрунту та брак питної води.

“І все це зараз. Це спільна загроза для усього світу. У наш час лихо, де б воно не сталося, я впевнений, стосується абсолютно всіх. Це доводить вибух на Чорнобильській АЕС, від якого постраждала не лише Україна, а десятки країн світу”, – зазначив глава держави.