Ніж в спину! Статус України в ЄС: Макрон зробив нову заяву, як він може? Перші деталі!

Україна не отримала б статус кандидата на членство в ЄС, якби зараз не воювала проти Росії. Рішення Єврокомісії пов’язане саме з війною. Про це заявив президента Франції Еммануель Макрон після візиту до Києва в інтерв’ю BFMTV.

Макрон переконаний, що за “нормальних умов Україна не мала б стати кандидатом”. Надання цього статусу президент Франції вважає “сильним політичним жестом”, який потрібно буде ратифікувати протягом наступних кількох років.

Ми взяли на себе цей рух у бік Європи. Ми підготували його в цій кімнаті з канцлером Шольцом і прем’єром Маріо Драгі. Українці очікували Європейський консенсус, – сказав Макрон.

Нагадаємо, раніше Еммануель Макрон заявляв, що Франція, Німеччина, Італія і Румунія виступають за негайне надання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу для України. Німецький канцлер Олаф Шольц підтвердив спільну позицію чотирьох країн.

Всі чотири країни підтримують негайний статус кандидата в члени. Цей статус буде супроводжуватися дорожньою картою, а також враховувати ситуацію на Балканах і в сусідніх країнах, зокрема в Молдові. Ми сподіваємося, що це рішення від нас буде одноголосно прийнято на Європейській Раді, – зазначив президент Франції на пресконференції в Києві, 16 червня.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на рекомендацію Єврокомісії надати Україні статус кандидата на членство у Євросоюзі. Відповідний допис він оприлюднив у Twitter.

“Вітаю позитивний висновок Європейської Комісії про надання Україні статусу кандидата. Це перший крок до членства в ЄС, який, безумовно, наблизить нашу перемогу. Дякую президенту Урсулі фон дер Ляєн і кожному члену Єврокомісії за історичне рішення. Розраховую на позитивний підсумок Європейської Ради наступного тижня”, – написав президент України.

Єврокомісія порекомендувала надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. Отримання такого статусу надасть нашій державі низку економічних вигод.

Зокрема, посилиться інтеграція України до європейських ринків у багатьох сферах – від енергетики до цифрової сфери. Переваги для нашої держави від отримання статусу кандидата на членство у Євросоюзі перерахував прем’єрміністр України Денис Шмигаль.

Так, у цьому списку:

Прискорення процесу входження України у внутрішній ринок Євросоюзу. Формуватимуться спільні енергетичні та цифрові ринки, відбуватиметься зближення нашої держави з країнами ЄС у митній і транспортній сферах тощо.

Розширення взаємодії у межах Європейського зеленого курсу, енергетичної безпеки і продовольчої стабільності.

Статус кандидата допоможе Україні ефективніше відновлювати державу згідно з європейськими практиками і стандартами.

Імовірність того, що Україна отримає кандидата в члени Євросоюзу вже найближчими днями, дуже висока. У громадян ЄС, що підтримують Україну у війні з Росією, є відповідний запит, і вони тиснуть на свої еліти, від яких залежить ухвалення рішення. Пише політичний експерт Анатолій Октисюк.

Від своїх джерел знаю, що висновок Єврокомісії буде позитивним, і вона рекомендуватиме надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Питання в тому, яку оцінку дасть Європейська рада…

Багато що залежить від України. Українській владі необхідно здійснити декілька кроків, аби статус кандидата ми точно отримали.

Слід зауважити, що деякі європейці не хочуть бачити Україну в ЄС, остерігаючись, що це буде ще одна Угорщина або Польща, де є зловживання конституційним судом, обмеження свобод, видалення опозиції. Вони остерігаються, що Зеленський, умовно кажучи, перетвориться на Ердогана. Бо, з одного боку, ми говоримо про демократію та прагнення бути частиною ЄС, а з іншого – нічого не робимо задля побудови потрібних міцних інституцій, всі необхідні процеси підважені, конкурси заблоковані. Там ніхто не хоче бачити другого Дуду чи Орбана, які блокуватимуть рішення, постійно вимагатимуть різних субсидій, хоча країни матимуть недосконалу систему юстиції та продажні суди. Грубо кажучи, якщо Україна зараз стане членом ЄС, вона надто дорого буде йому обходитися – і економічно, і політично.

Об’єктивно зараз взагалі не йдеться про членство України в ЄС, бо ми до цього не готові.

Втім, переконаний, що нам нададуть днями статус кандидата в члени ЄС, але з певними рекомендаціями і вимогами, про які йшлося вище. Слід зазначити, що Україні не будуть висувати додаткових вимог, зокрема, вимагати піти на поступки Росії. Думаю, це питання навіть не підніматимуть у прив’язці до надання статусу кандидата в члени Євросоюзу.