Новий фронт! Залужний віддав наказ – повне звільнення: вчинок вразив всіх. Вперше за місяці!

Найімовірнішим напрямком весняного контрнаступу ЗСУ є Запорізький фронт. Таку думку у своєму блозі в Telegram висловив відомий російський політолог Андрій Піонтковський.

Він зазначив, що Сполучені Штати зараз активно допомагають українцям у розробці планів весняного контрнаступу. Для цього на базі США в Німеччині навіть було проведено штабні навчання, під час яких українці відпрацьовували найкращу стратегію звільнення своїх територій.

Ймовірно, рвати російську оборону ЗСУ будуть саме на Півдні, вважає Піонтковський.

“Найімовірнішим сценарієм українського контрнаступу є той, який Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний озвучив в інтерв’ю журналу The Economist у грудні 2022 року. Тоді він сказав, що коштує за 84 кілометри від Мелітополя і готовий пройти цей шлях, взяти це місто і знищити всю систему”. оборони на Півдні”, – нагадав політолог.

Саме для цього, за його словами, Вашингтон ухвалив рішення про постачання ЗСУ снарядів GLSDB для HIMARS. Вони б’ють на 160 км, що дозволить українським військам розгромити логістику російських окупантів усім сухопутним коридором у Крим. Без постачання утримати цю територію росіяни не зможуть.

Днями головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний зустрівся з генералами країн НАТО. Цю комунікацію він назвав дуже важливою для України. Говорили про підготовку українських військових, обстановку в Бахмуті, контрнаступ і постачання озброєння.

Серед колег на зустрічі були присутні: верховний головнокомандувач Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі — командувач ЗС США в Європі генерал Крістофер Каволі, начальник штабу оборони Великої Британії адмірал Тоні Радакін, начальник Генерального штабу збройних сил Республіки Польща генерал Раймунд Анджейчак і командувач Групи сприяння безпеці України генерал-лейтенант Антоніо Агуто.

“Будь-які зустрічі такого рівня відбуваються тому, що необхідно обговорити подальші дії Збройних сил України у зоні бойових дій, підкоригувати плани, отримати підтримку міжнародних партнерів, — каже Фокусу координатор групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко. — Вони допомагають визначитись, що нам потрібно, щоб підвищити ефективність — яке озброєння, коли ми можемо його отримати. Крім того, є й інші складники, такі як розвідка та розвідувальна інформація, які також обговорюють. Там багато позицій, про які потрібно говорити, і говорити часто”.

Головна тема переговорів Залужного з партнерами по НАТО — це майбутній весняний контрнаступ української армії.

Про нього як в Україні, так і на Заході говорять уже кілька місяців. У цьому сенсі Бахмут важливий не тільки як стримувальний фактор: у цьому районі створюються сприятливі обставини для удару ЗСУ. У той час як у Бахмуті точаться бої, Україна формує резерви й отримує західну техніку.

Експерти зазначають, що за останні три місяці Україна отримала і ще отримає більше техніки, ніж можна було собі уявити з початку вторгнення. Наприклад, The Economist пише, що з усієї військової допомоги, обіцяної Пентагоном із початку війни, 40% — вартістю понад $8 млн — надійшло протягом трьох місяців після 9 грудня. Тобто після того моменту, коли США та партнери по НАТО вирішили, що затяжна війна в Україні невигідна для світу і є можливість завершити все швидше. Як результат — майже третина української армії скоро матиме обладнання стандарту НАТО. Крім того, замість того, щоб посилювати Бахмут, Залужний відправив українських військових на навчання за кордон. Так, із січня тренувальне командування 7-ї армії США проводить п’ятитижневі курси для українських підрозділів на полігоні Графенвер у Німеччині.

“Думаю, контрнаступ, що готується, українська сторона чітко обговорює з представниками США. Це означає, що з ними координують не тільки допомогу й озброєння, а й рішення про навчання, які проходять українські військові, — каже Фокусу політолог-американіст, аналітик “Інтерньюз-Україна” Владислав Фарапонов. — Йдеться не лише про навчання, а й про здобуття тактичних навичок, які будуть використовуватися в контрнаступі. А його очікують як в Україні, так і в США. Але насправді американська сторона, м’яко кажучи, ще не відійшла від успішного контрнаступу в Харківській області та на Херсонщині. Для них сам факт кількох успішних операцій дуже важливий. Цей досвід свідчить про те, що, незважаючи на складність і тривалий час, який ці регіони були окуповані, Україна змогла прорватися, отже — продовжувати підтримувати Україну необхідно”.