Новий план Кремля? Переворот на фронті: змінилось все. Там справжнє пекло: ЗСУ боги – переможемо!

Актуальною інформацією на 12 липня 2023 року про ситуацію на всій лінії фронту поділився військовий оглядач Костянтин Машовець.

“Проста констатація фактів, без жодних висновків та оцінок…

На Лиманському напрямку командування противника продовжує одночасно із наступальними діями у напрямку Кремінна – Зарічне проводити підготовчі заходи для оперативного розгортання додаткових сил й засобів на даному напрямку.

В районі с.Білогорівка , противник проводить перегрупування підрозділів 127-ї омсбр 2-го АК, очевидно готуючись до відновлення атак на село з північно-східного та південно-східного напрямків.

На Куп’янському напрямку, командування військ противника після досягнення успіху по напрямку с.Куземівка – с.Новоселівське, південніше цієї ділянки, очевидно нарощуючи зусилля, ввело у бій підрозділи 423-го мотострілецького полку (мсп) зі складу 4-ї танкової дивізії (тд), так, той самої -“Кантеміровської”, 1-ї гв. танкової армії (ТА), по напрямкам – с.Коломийчиха – с.Стельмахівка, а також с.Кривошиївка – с.Стельмахівка.

На Куп’янському напрямку противник також почав перегрупування вогневих підрозділів своєї артилерії.

В другій частині огляду – про приємне…

Отже, в районі м.Бахмут та так званого Сіверського “виступу”, очевидно противник намагається “ліквідувати” його загрозу шляхом проведення серії контратак, як на його “вершині”, так й на його південному фасі. Й поки, у нього то геть не виходить… зокрема:

– Південно-західніше с.Спірне, противник протягом 2-х діб силами 123-ї омсбр 2-го АК намагався атакувати позиції передових підрозділів ЗСУ щоб прорватися у бік с.Івано-Дар’ївка й таким чином “одним махом решить проблему”. Безрезультатно…

– На ділянці Краснопілля – Яковлівка, треба розуміти, у противника трапився “форменный казус”. Навіть після того, як 5 днів тому він туди підтягнув 137-й парашутно-десантний полк (пдп) зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії (пдд) та різного роду дивні підрозділи штибу “батальйон Факел” (газпромовської етімології), нічого путнього добитися він не спромігся.

Південніше м.Бахмут, наскільки я розумію, противник також підтягнувши резерви сподівався “решить проблему кардинально”, зокрема атакувавши підрозділами 124-ї омсбр 2-го АК по напрямку с.Кліщіївка – с.Іванівське.

Ну й на завершення Машовець розповів про наступ ЗСУ.

“Як виявляється, він все ще жевріє…

На Токмацькому напрямку, ідея командування противника ввести у бій батальйони 1430-го мсп ТрВ північно-східніше с.Роботіне… виявилися, скажімо так… не зовсім вдалою. Бо в результаті зустрічних боїв, які ці підрозділи були вимушені вести на цій ділянці протягом 2-х минулих діб, ЗСУ звільнили ще 4 квадратних кілометра східніше цього села й таким чином, положення підрозділів 291-го мсп противника, які обороняються у самому селі, м’яко кажучи “отнюдь не улучшилось”…

Окрім того, у смузі оборони 38-ї омсбр противника по напрямку с.Луговське – с.Багате (це напрямок на м.Пологи) також продовжуються не зовсім приємні речі для командування російської 35-ї ЗВА… Зокрема, тепер підрозділи противника, які обороняються у с.Новокарлівка, вимушені не тільки оборонятися по обом бокам дороги Т-0815, яка веде з Оріхове на Пологи, а й “трохи розвернутися фронтом” на північ, бо їх активно луплять з того напрямку українські підрозділи через р.Конка. Не дуже приємно опинитися у становищі, коли противник знаходиться у тебе не тільки з фронту, але й вже зайшов за твій правий фланг…

В свою чергу, на Бердянському напрямку (так, дирекція Велика Новосілка – Старомлинівка), противнику також якось не вдається повністю зупинити просування ЗСУ. Так, підрозділи 136-ї омсбр противника зі складу 58-ї ЗВА були вимушені в якості “жеста доброї волі” передати передовим підрозділам ЗСУ чергові півтора км по загальній дирекції Рівнопіль – Старомайорське” – підсумував Машовець.