О Боже! Хлопці, тримайтесь – Путін пішов ва-банк: втнув ТАКЕ. ЗСУ вгризлись зубами, до перемоги!

Росіяни регулярно застосовують заборонену хімічну зброю в Україні. Одним з її видів є білий фосфор, який окупанти використовували проти українських захисників на Азовсталі, в Мар’їнці та Бахмуті.

Про це в інтерв’ю розповів заступник командира 3-ї штурмової бригади Максим Жорін.

«Щодо хімічної зброї. Так, росіяни її застосовують регулярно. Ми фіксували також у себе це вже і на бахмутському напрямку. Я думаю, що це не востаннє. Треба просто не забувати, з ким ми маємо справу. Це оскаженіле, абсолютно хворе створіння, яке буде використовувати абсолютно все. І на те, що вони будуть чесні, благородні і хоча б щось чули про якісь правила, сподіватись не треба. Ні, наш ворог дуже підступний», — розповів військовий.

Максим Жорін додав, що сьогоднішня війна багато в чому реально схожа на Першу світову війну. Наприклад, набір піхотинця майже такий самий, як і під час Першої світової війни: протигаз, лопата і особиста зброя. Навколо тебе траншеї, а через якусь відстань вже в таких же траншеях знаходиться ворог. Різниця виключно в більш технологічній зброї, яка літає в повітрі і навколо тебе їздить. Він запевнив: якщо почитати мемуари з Першої світової війни, то прямо бачиш все це в сучасних обличчях, що навколо нас. Це стосується і широкого застосування хімічної зброї, як це було у роки Першої світової.

«Це для нас взагалі не новина. Ми на собі її відчували вже не один раз. І не лише на бахмутському напрямку, але і на запорізькому напрямку. І можу нагадати, що і під час оборони Маріуполя Азов, який боронив його, теж на собі відчував всі ці начебто заборонені види озброєння та ведення бою», — підсумував тему заступник командира.

Українські аналітики зафіксували два випадки застосування росіянами хімічної зброї на Сватівському та Бахмутському напрямках. «Зафіксовано два випадки застосування хімічної зброї на Сватівському та Бахмутському відтинку», — йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, ймовірно, росіяни використали хлорпікрин, якого в запасах чимало. Окупанти вже неодноразово використовували його проти українських військ.