ОБЛАСТЬ МАХОМ?! Обвал почався: просто на Півдні, наші беруть Херсонщину – підняти синьо-жовтий!

Лівий берег Дніпра в Херсонській області значно нижчий, ніж правий, що ускладнює організацію переправи для російських окупаційних військ. До того ж, вони не володіють достатньою силою для наступу на правобережжя Херсонської області. Про це сьогодні повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, Наталія Гуменюк, під час телеінтерв’ю на українському телеканалі.

За її словами, російські війська продовжують штурми на Херсонському напрямку, але періодично окупанти припиняють атаки.

“Вчорашня бойова доба характеризувалася відсутністю штурмів, але росіяни спробували компенсувати це потужними дроновими атаками. Вони зосередили свої безпілотники різного типу, які здатні скидати вибухові осколкові боєприпаси саме на території, яку ми вважаємо своїм плацдармом, і працюємо над його розширенням”, — повідомила Гуменюк.

Вона зазначила, що на Херсонському напрямку російським військовим заборонено використовувати бронетехніку, що створює проблеми для окупантів на морально-психологічному рівні.

“Ембарго на використання бронетехніки продовжує діяти. Це породжує серйозні конфлікти при формуванні штурмових підрозділів, тому що вони вимагають для себе захисту, вимагають для себе розуміння, як вести бойові дії в умовах, які суперечать здоровій тактиці бойових дій”, — зазначила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

Щодо можливого наступу російських військ на правий берег Дніпра, Наталія Гуменюк повідомила, що українські військові провели ретельну роботу зі зміцнення фортифікаційних споруд.

“Сил і потужностей в окупантів на лівому березі не вистачить для того, щоб обладнати зворотну переправу. Нагадаю, відступаючи, вони зруйнували всі мости та сполучення ведеться виключно через водну поверхню”, — уточнила вона.

Додамо, військовий оглядач Денис Попович наголосив, що Збройні сили України утримують плацдарм в районі села Кринки Херсонської області попри переважаючі сили російських окупаційних військ. Ситуація — напружена. Російські окупанти намагаються вибити українських воїнів з плацдарму проводячи “м’ясні штурми”.

“Російські війська змушені проводити “м’ясні штурми” для того, щоб привести до реальності слова Шойгу. Це в них не виходить. І, взагалі, історія з Кринками, очевидно, буде внесена до підручників військового мистецтва, як проти переважаючих сил, кардинально переважаючих, можна утримувати такий невеликий плацдарм”, — сказав він.

Військовий оглядач уточнив, що фактично в районі села Кринки Херсонської області розташовано кілька плацдармів.

“Але здебільшого питання зводиться саме до Кринок, на них прикута увага. Чому він такий важливий? Це лівий берег. З нього можна починати просуватися в бік Криму — плацдарм у бік Криму. Тому він є скалкою для Росії і російського командування, і вони поспішають його ліквідувати”, — пояснив він.

Згідно з його словами, наразі є два варіанти розвитку подій — або ЗСУ розширює плацдарм, або його ліквідує противник.

“З урахуванням того, що ми обороняємося по всьому фронту, думаю, що, на жаль, питання про розширення цього плацдарму і просування в бік Криму необхідно відкласти”, — поділився думкою Денис Попович.

Попри все через шість місяців після форсування Дніпра та захоплення плацдарму в селі Кринки на лівому березі, українська морська піхота — переважно 35-та бригада — не лише утримує свої позиції, але й повільно просувається.