Оборону ЗСУ прорвано? Цього боялись всі: термінова звістка – ворог пішов ва-банк, пруть табунами!

Про спробу російських загарбників двічі пробити оборону на Лимано-Куп’янському напрямку, розповіли у Збройних силах України.

Російські загарбники зазнали відчутних втрат та відійшли.

Про це начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш сказав в ефірі телемарафону.

«На Лимано-Куп’янському напрямку зараз противник вже відновив свої штурмові дії. Зокрема, за минулу добу двічі намагався пробити нашу оборону. Безуспішно для ворога. Він там отримав добряче втрат та відійшов і відмовився від наступальних дій», — сказав Євлаш.

Водночас російські загарбники продовжують інтенсивно застосовувати авіацію — по позиціях українських захисників було завдано 16 авіаударів на цьому напрямку.

Також окупанти продовжують здійснювати інтенсивні обстріли позицій наших воїнів.

«Зокрема, 564 рази ворог обстріляв наших захисників з різного озброєння, як зі ствольних артилерійських систем, так і реактивних. Використовував танки, міномети, АГСи (автоматичні гранатомети — Ред.), протитанкові комплекси, у тому числі і стрілецька зброя. Відбулось три удари дронами по позиціях наших захисників», — повідомив Євлаш.

«Проте і ми не сиділи, склавши руки. Завдавали ударів по їхнім складам з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами. Знищили одну гармату «Мста-Б» та одну гармату Д-30, а також 82-мм міномет і 3 автівки. Працюють наші підрозділи РЕБ, переносних зенітно-ракетних комплексів. Ми знищуємо їх дрони, як спостережні, так і дрони-камікадзе. Нам вдалося знищити два БПЛА типу «Зала» та «Орлан» і ще знищили низку дронів-камікадзе типу FPV», — сказав Євлаш.

Росія залучає для війни стратегічні резерви, бо тактичні резерви вже вичерпані.

Новостворена резервна 25-та загальновійськова армія Російської Федерації, яку загарбники вже кинули на фронт, має проблеми з технікою і особовим складом.

«Ця армія складається з 12 тисяч військовослужбовців збройних сил окупаційної армії РФ. Загалом ми можемо відзначити, що ця армія новосформована, збиралася вона протягом останнього року з різного контингенту. Це мобілізовані, також колишні представники розбитих підрозділів, які вже раніше зазнали потужного ураження Силами оборони на східному напрямку», — повідомив Євлаш.

За його словами, ця армія вже розгорнута вздовж лінії зіткнення на Лимано-Куп’янському напрямку.

«Ми відзначаємо, що ефективність застосування цих підрозділів залишається невисокою. Оскільки навіть з перехоплень, тих, які ми фіксуємо — військовослужбовці, які вже відчули на собі усю міць Збройних сил України, вони кажуть, що залишає бажати кращого їх підготовка, бо вони не обстріляні, та мають проблеми із технікою і особовим складом», — наголосив Євлаш.

Він додав, що зараз Росія намагається компенсувати нестачу особового складу завдяки киданню на фронт резервів.

«Хочу відзначити, що це вже стратегічні резерви продовжує залучати Росія, що вказує вже на недостатню кількість особового складу, оскільки усі тактичні резерви вже вичерпані», — наголосив Євлаш.

Як підкреслив Євлаш, це резервна 25-та армія планувалася на залучення росіянами на зимовий період.

«Ми зараз фіксуємо, що відмовляються нести службу військовослужбовці збройних сил РФ, які вже були мобілізовані більше року. Тому, їхня окупаційна армія потребує зараз якихось рішень і вводить на цей напрямок нові структурні підрозділи», — додав Євлаш.

Раніше розвідка Великої Британії поінформувала, що в середині вересня Росія вперше задіяла на фронті частини своєї нової 25-ї загальновійськової армії. Переміщення цих підрозділів в Україну розпочалося з кінця серпня 2023 року.