Одноголосно! Конгрес США таки схвалив: нечувана допомога Україні. Більше 40 мільярдів – браво!

Палата представників Конгресу США 10 травня переважною більшістю голосів схвалила законопроєкт, що передбачає виділення 40 мільярдів доларів на військову, економічну й гуманітарну допомогу Україні, яка зазнала масштабного російського військового вторгнення.

Це на сім мільярдів більше, ніж просила адміністрація Джо Байдена. Вдруге після нападу Росії на Україну Конгрес розглядає виділення значних сум на допомогу Україні. У березні американські законодавці надали 13,6 мільярда доларів. У разі очікуваного схвалення законопроєкту Сенатом, обсяг допомоги Україні з початку війни досягне понад 50 мільярдів доларів.

Виступаючи на засіданні нижньої палати Конгресу, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі заявила про те, що, підтримуючи Україну, США підтримують боротьбу демократії з диктатурою: «Демократія має взяти гору. Український народ бореться за свою демократію, а також і за нашу». Перед голосуванням Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони США Ллойд Остін направили листа до Конгресу із закликом негайно схвалити законопроєкт, оскільки кошти, вже виділені на допомогу Україні, майже закінчилися.

Джо Байден майже два тижні тому звернувся до законодавців США із закликом схвалити додаткові 33 мільярди доларів допомоги Україні. Президент США закликав Конгрес діяти швидко, щоб він міг підписати законопроєкт до того, як чинна оборонна допомога для України закінчиться пізніше цього місяця.

«Нам потрібен цей законопроєкт… ми повинні це зробити», – сказав Байден, звертаючись до журналістів у Білому домі. «Ціна цієї боротьби – недешева, але поступитися агресії буде ще дорожче».

Запит на кошти передбачає понад 20 мільярдів доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу, а також 8,5 мільярдів доларів у вигляді прямої економічної допомоги уряду та 3 мільярди доларів у вигляді гуманітарної допомоги та допомоги в галузі продовольчої безпеки.

Ця сума відображає те, що як очікують американські посадовці, знадобиться Україні до вересня. Байден сказав, що більшість військової техніки, про яку США вже заявили, зокрема безпілотники, радіолокаційні системи, боєприпаси, гаубиці, за останні два тижні вже прибула в Україну. Він додав, що зараз в Україні на кожен російський танк припадає 10 протитанкових комплексів.

Джо Байден також шукає юридичні інструменти, які б дозволили Сполученим Штатам використати активи, вилучені у російських олігархів, для продажу, аби відшкодувати військові зусилля. Йдеться про дозвіл офіційним особам США конфісковувати активи олігархів – від яхт і вертольотів до нерухомості та творів мистецтва – продавати ці активи і віддавати гроші Україні.

Сполучені Штати та їхні європейські союзники заморозили активи на суму 30 мільярдів доларів в осіб, пов’язаних із президентом Росії Володимиром Путіним. Байден також прокоментував ухвалене цього тижня рішення російського державного енергетичного гіганта «Газпрому» припинити постачання газу до Польщі та Болгарії. Він назвав це прикладом спроби Росії використати енергію як зброю та пообіцяв, що США не дозволять Росії використати «газовий шантаж» для тиску на європейських союзників та підриву санкцій. Сполучені Штати вже надали Україні зброї на 3 мільярди доларів з початку широкомасштабного вторгнення РФ.