Офіційно! Контрнаступ на Херсон, почалося. Оточення замкнулося: окупанти в пеклі. ЗСУ добивають!

Маршового проходу під час контрнаступу ЗСУ на Херсонщині не буде

Контрнаступ Збройних Сил України на Херсонщині не передбачає маршового проходу степами регіону. Звільняти Херсонщину ЗСУ буде сучасними методами, зокрема, виснажуючи сили ворога.

І українське військо вже це робить. Таку заяву в ефірі національного телемарафону зробила очільниця об’єднаного координаційного штабу пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк

Водночас за її словами, Україна продовжує проводити контрнаступальні дії на Херсонщині, зменшуючи сили ворога, у тому числі знищуючи боєприпаси, техніку та живу силу.

“Ми досить системно і методично проводимо ті самі дії, які називаються контрнаступальними. Якщо всі чекали, що це буде підйом війська і маршовий прохід степами Херсонщини, то це даремно. Оскільки в умовах сучасної війни контрнаступ виглядає інакше”, – зазначила вона.

Крім того, Гуменюк також заявила, що насамперед українські воїни концентруються на виснаженні ворожої армії.

“Це в основному виснаження сил ворога. Чим ми і займаємось. І це знищення складів з боєприпасами, це знищення командних пунктів, удари по опорних пунктах, там, де він зосереджує свою силу, озброєння та техніку. Це все достатньо серйозно впливає на моральний дух війська”, – зазначила вона.

Додамо, що російські окупанти на правому березі Дніпра в Херсонській області виявилися обмежені у своїх діях внаслідок успішних ударів ЗСУ, в тому числі по Антонівському мосту.

Таку думку висловив військовий експерт Владислав Селезньов в одному з інтерв’ю.

“Підсумки бойової роботи ми бачили. Антонівський міст яскраво палав, все горіло. Відеопідтверджень цьому факту поки немає. Підозрюю, що накрутили хвіст всім російським військкорам – вони вже не знімають результати вогневого ураження”, – говорить Селезньов.

“Але з урахуванням того, що є великі проблеми із забезпеченням того угруповання російських військ, яке знаходиться на правому березі Дніпра, якщо мости не працюють, використання поромної переправи значно знижує інтенсивність військових поставок. А немає поставок – російським артилеристам доводиться обмежувати свої апетити. Вони ведуть вогонь значно скромніше. Танки без російської солярки будуть стояти мертвим вантажем”, – додав він.

За словами експерта, така тактика ЗСУ з логістики ворога дуже ефективна – росіяни не можуть просуватися вперед, а наші захисники мають можливість оцінювати ситуацію, проводити розвідку і знищувати російські склади з боєприпасами, а також місця розташування особового складу та пункти управління.

“Йде розм’якшення бойових порядків противника. Коли ми вийдемо на рівень, коли росіянам вже нічим буде оборонятися, не кажучи про наступ, вони будуть змушені збиратися і відступати або негативно наступати”, – пояснив Селезньов.

Водночас військовий експерт Роман Світан впевнений, що угрупування окупантів на правому березі Херсонської області опинилися в складному становищі, а виправити його майже неможливо через знищення логістичних шляхів для підкріплення.

“Після удару ЗСУ по мостах Херсонщини, окупанти намагаються навести пантонні переправи та застосовують баржі для перекидання важкої техніки. Але та кількість важкої техніки, яка потрібна окупантам на правому березі, не порівняється з можливостями її перекидання. Тому угруповання окупантів на правому березі опинилися у вогневому котлі та втратили свій наступальний потенціал. Там подавлена ППО, і наша авіація себе там відчуває дуже добре, завдаючи ударів. Тому дуже скоро як на правому березі Херсонщини, так і на лівому скоро буде контрнаступ ЗСУ”, – сказав Світан.

“Росіяни на всьому фронті чекають контрнаступу ЗСУ. Вони уявлення не мають про задум ЗСУ, тому намагаються хоч якось підсилити кожен кілометр фронту, що будуть перекидатися резерви ЗСУ. Тому намагаються якось збільшити кількість БТГ, але це як мертвому припарка, вони погоди не роблять. Просто намагаються підвищити щільність оборони. А те що вони підтягують РЛС та РЕБ, говорить про те, що ворог готується до атак ЗСУ з повітря. Прикривають якісь об’єкти рівня ППО”, – зазначив експерт.

У зв’язку з цими подіями серед російських окупантів зростають панічні настрої. Ворог деморалізований успіхами ЗСУ на Херсонщині, тому що планував залишитися тут назавжди.