Окупанти вийшли! Щойно з Авдіївки – ЗСУ добивають усіх: новий жест доброї волі? Донбас буде наш!

Ситуація в районі Авдіївки загострюється.

Військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Костянтин Машовець розповів, що район Авдіївки – один із “найгарячіших” напрямків у Східній операційній зоні.

“У противника тут явно стало щось “не клеїться”. На північному фасі, незважаючи на введення в бій підрозділів 136-ї омсбр в районі с.Веселе витіснити підрозділи ЗСУ із цього села противнику поки що так і не вдається. Відповідно, подальше гіпотетичне його просування за дирекцією Красногорівка – Степове силами 277-го стрілецького полку (сп), в рамках оточення Авдіївського району оборони – “поставлене на паузу”, – пише експерт.

Більше того, 145-й мсп територіальних військ противника почав трохи “давати задню” в районі с.Кам’янка, що ще більше погіршує це становище.

“І на напрямку “головного удару” (рубіж Водяне – Опитне) також почали відбуватися з донецькою піхотою якісь, не зовсім приємні для неї речі. Навіть незважаючи на висування (повернення) на цьому вінці в першу лінію їхнього найкращого з’єднання – 1-ї “Слов’янської” омсбр. Зокрема, замість наступу на західну околицю Авдіївки (у напрямку району 9-го кварталу) з боку с. Опитне, підрозділи 1439-го мсп противника були змушені “відступити”… причому “відступили” вони більш ніж на 1 км”, – підкреслив Костянтин Машовець.

Військовий оглядач додав, що, зважаючи на все, вклинення ЗСУ навпроти с.Спартак за Донецьку об’їзну дорогу на схід від с.Опитне продовжує розширюватися, і це неабияк заважає окупантам наступати в північному напрямку з рубежу Водяне – Опитне.

Варто підкреслити, що завдання наступальних операцій ЗСУ — максимально знекровити російську окупаційну армію. Завдяки сучасному озброєнню та ефективній тактиці українським військам вдається просуватися, а росіяни перебувають в обороні.

Про це сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

“Завдання на цьому етапі наших наступальних операцій — максимально знекровити ворога, знищуючи склади, артилерійські системи. У росіян спостерігається проблема з ротацією. Вони не можуть замінити ті війська, які зараз перебувають безпосередньо на лінії фронту, є певні логістичні проблеми — завдяки, скажімо так, українським Збройним силам”, — сказав аналітик.

Коментуючи ситуацію на Бахмутському напрямку, зокрема в районі Кліщіївки, Гетьман зазначив, що тривають важкі бої. За його словами, це один із населених пунктів, який розташований на панівних висотах і, закріпившись там, українські військові зможуть звідти продовжувати наступальні дії в напрямку Бахмута.

“Для того, щоб, якщо не в лоба вибити російських окупантів, то взяти їх у кільце. Тоді в них буде кілька виходів: або здаватися, або швидко виходити з міста. Інакше вони будуть просто знищені”, — сказав він.

Він наголосив, що підганяти українських військовослужбовців не треба — вони діють за планом, який був розроблений і затверджений.

“Усі чудово розуміли, що людей, техніки, снарядів — усього в нас чисельно менше, ніж у росіян. Але завдяки правильній тактиці, більш сучасній зброї та, звісно, завдяки вмінням і мужності українських бійців, нам вдається просуватися. При цьому ми зазнаємо втрат у 5-10 разів менших, ніж ворог”, — сказав Гетьман.

Він нагадав, що за останні місяці росіяни значно зміцнили свої оборонні рубежі.

“Вони не просто вирили траншеї. Там є навіть залізобетонні конструкції, вони досить серйозно зміцнювалися. І, однак, хоч повільно, хоча це не повільно, а нормально, ми просуваємося, а росіяни зазнають великих втрат. І рано чи пізно сили його, як то кажуть, вичерпаються. І коли ми прорвемо вже лінію оборони, на картах можна буде побачити більш чітку картину з нашим просуванням”, — акцентував експерт.